ΕΛΛΑΔΑ

Ανεργία στην Ελλάδα: Γίναμε Νότια Αφρική

Ανεργία στην Ελλάδα: Γίναμε Νότια Αφρική

Για να βρει δουλειά ο άνεργος Έλληνας πρέπει να παραμείνει εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 9 μήνες. Διάστημα που ξεπερνά και τα ποσοστά, της Νοτίου Αφρικής.


Μέρα με τη μέρα, όλο και αυξάνεται το μέσο χρονικό διάστημα που αναγκάζεται να μείνει ένας Έλληνας άνεργος.

Τα στοιχεία από το Διεθνές Γραφείου Εργασίας δείχνουν ότι ο μέσος όρος, που μένει ο Έλληνας εκτός αγοράς εργασίας, ανέβηκε σε πάνω 9 μήνες, ξεπερνώντας ακόμα και την Νότιο Αφρική.


Το 2013 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 5 εκατομμύρια περισσότερο από το 2012, ενώ το σύνολο των ανέργων ανήλθε στα 202 εκατομμύρια, όπως γράφτηκε σε εφημερίδα. Το 45% των ανέργων είναι στις περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Ασίας, στην υποσαχάρια Αφρική και την Ευρώπη. Αντιθέτως, στην αύξηση της ανεργίας, η Λατινική Αμερική συμμετείχε μόνο με 50.000 ανέργους, αντιστοίχιση που δεν υπερβαίνει το 1% της παγκόσμιας αύξησης ανέργων.

Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το χάσμα στις θέσεις εργασίας, που εντάθηκε με την κρίση του 2008, δεν έχει κλείσει και συνεχίζει να διευρύνεται. Το 2013, το έλλειμμα στις θέσεις απασχόλησης ανήλθε σε 62 εκατομμύρια.


Μέσα στην ίδια χρονιά προστέθηκαν 32 εκατομμύρια άνθρωποι προς αναζήτηση εργασίας, αλλά και 23 εκατομμύρια άνθρωποι που παραιτήθηκαν από την αναζήτηση λόγω αποθάρρυνσης. Επίσης, μέσα στο 2013, 7 εκατομμύρια άτομα προστέθηκαν στον μη ενεργό πληθυσμό και δεν αναζητούν πλέον εργασία.

k1