ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΗ ώρα «μηδέν»!

ΔΕΗ ώρα «μηδέν»!

-Κρίσιμη μέρα για το μέλλον των κινητοποιήσεων

-Φτάνουν τα φύλλα επίταξης στους εργαζόμενους

Ιδιαιτέρως κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα για το μέλλον των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, μετά και την πολιτική επιστράτευση που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση.

Στις 12:00 το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ για να μελετήσει τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην κυβέρνηση και κυρίως τη μορφή που θα λάβουν οι επόμενες κινητοποιήσεις.

Τα φύλλα πολιτικής επιστράτευσης φθάνουν σιγά σιγά στους παραλήπτες τους και -όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων- μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα έχουν επιδοθεί σε όλους τους υπαλλήλους.

Ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος πάντως, κάλεσε τους εργαζόμενους να σκίσουν τα φύλλα πορείας, αν και η επίσημη ΓΕΝΟΠ επισήμως δεν έδωσε τέτοια «γραμμή».

«Ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ δεν δόθηκε με όρους συντεχνίας αλλά με όρους κοινωνίας, για αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί» ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το Σάββατο.

Η ΕΕ της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους και προσθέτει:

«Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησαν, δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εξάλλου αποκαλύπτεται από την δικαστική απόφαση η οποία και θα δημοσιευθεί.»

Την ίδια ώρα, η απεργιακή επιτροπή της ΓΕΝΟΠ εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός συστήματος και άλλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενώ στο «στόχαστρο» των απεργών ενδεχομένως να μπουν τα κέντρα διανομής ενέργειας που αποτελούν την καρδιά του συστήματος ηλεκτροδότησης.

Η διοίκηση της ΔΕΗ από την άλλη πλευρά αναμένει μετά την επίδοση των φύλλων πορείας οι εργαζόμενοι να προσέλθουν στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και μέχρι αύριο το πρωί να έχουν επανέλθει όλες οι μονάδες σε πλήρη λειτουργία.

DEH

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αναφέρεται: «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.

Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους.

Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «δύσκολη, αλλά αναγκαία» την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ, με στόχο την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί» τονίζει με σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση αποδεικνύει την δέσμευση της στα διατάγματα και τις πρακτικές καθεστώτων που έχουν διχάσει, ληστέψει και καταδυναστεύσει την Ελληνική κοινωνία. Γυρίζοντας το χρόνο δεκαετίες πίσω επιστρατεύει, απειλεί με απολύσεις και λοιδορεί τη νοημοσύνη των πολιτών.

Η κυβέρνηση που δεν σέβεται τις αποφάσεις επαναπρόσληψης των καθαριστριών μιλά για σεβασμό. Η κυβέρνηση που πουλά περιουσία εκατομμυρίων για φραγκοδίφραγκα κατηγορεί τους εργαζόμενους για κακοδιαχείρηση εταιρειών που η ίδια διοικεί.»

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Τα κοινωνικά ρήγματα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης δεν κλείνουν με ασκήσεις πυγμής, όπως είναι η επιστράτευση που αποφασίστηκε. Η διάλυση των υποδομών της ΔΕΗ και η εκποίηση που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τη 'μικρή ΔΕΗ' συνιστά επιλογή που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας».

Σε καταδίκη του κρατικού αυταρχισμού και στην μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και αλληλεγγύη στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ κάλεσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το Σάββατο στο 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στο Στόμιο της Λάρισας.

Διαβάστε επίσης:

«Ας έρθει να με απολύσει ο πρωθυπουργός»

Καταλήψεις κτιρίων ετοιμάζουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Πολιτική επιστράτευση για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προκαλεί «ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση

Ανοιχτό το Εθνικό Τυπογραφείο το Σαββατοκύριακο

Δείτε πού θα γίνουν διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ απόψε το βράδυ

Παντελής Καραλευθέρης: Ξεπουλάνε για 1,5 δισ., λιγνίτη αξίας 120 δισ. ευρώ

Κόντρες μέσω twitter για το δημοψήφισμα

Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»