ΕΛΛΑΔΑ

Καταλήψεις κτιρίων ετοιμάζουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Καταλήψεις κτιρίων ετοιμάζουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ

-Στα άκρα η σύγκρουση με την κυβέρνηση μετά την πολιτική επιστράτευση

-Σε επιφυλακή και η Αστυνομία

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της ΔΕΗ μετά την απόφαση της κυβέρνησης για να επιστρατεύσεις τους απεργούς.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική ενώ ταυτόχρονα διέταξε και την άμεση διακοπή των κινητοποιήσεων, εξέδωσε νέα ανακοίνωση τις πρώτες πρωινές ώρες σύμφωνα με την οποία συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από τα ξημερώματα του Σαββάτου (5/7).

Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ επέβαλε νέα μείωση της παραγόμενης θερμικής ισχύος, με αποτέλεσμα οι εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) να ανέρχονται πλέον σε 14 συνολικής ισχύος περίπου 3.700 MW, ενώ η Υδροηλεκτρικής ισχύς που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας παραμένει στα 900MW περίπου.

Σήμερα το πρωί η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων της ΔΕΗ και σε επίταξη των υπηρεσιών τους.

«Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κ. Σοφία Βούλτεψη, προσθέτει πως «μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους».

Η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινοβραδυνή απόφαση του δικαστηρίου να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στην επιχείρηση, δίνει αγώνα δρόμου για να τυπώσει και να παραδώσει τα φύλλα πορείας στους εργαζόμενους, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «να παίζει με το μέλλον της χώρας».

Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι

Την απόφαση να συνεχίσεις τις κινητοποιήσεις της έλαβε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και την πολιτική επιστράτευση που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Οι συνδικαλιστές σημειώνουν πως τις επόμενες ώρες θα σκληρύνουν τη στάση τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε καταλήψεις κτιρίων όπου χτυπά η καρδιά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου η ΔΕΗ να παραμείνει ανοικτή και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Για αυτό το λόγο σε όλες τις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις.

Τι λένε οι συνδικαλιστές

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ, Γ. Μπίτσας, ξεκαθάρισε ότι η απεργία θα συνεχιστεί κανονικά. «Εμείς θα διορθώσουμε τον αριθμό του ποσοστού που πρέπει να είναι εξαιρούμενο για να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας και θα συνεχίσουμε κανονικά την απεργία» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» της ΔΕΗ Κοζάνης, Γιώργος Αδαμίδης επισήμανε στo Mega ότι παρά την απόφαση που κήρυξε την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική «προκηρύξαμε από τα μεσάνυχτα νέα 48ωρη απεργία για τη ΔΕΗ και την ΔΕΔΔΗΕ».

«Χωρίς εμάς το γρανάζι δε γυρνά», τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος.

«Μετά από 29 χρόνια δουλειάς παίρνω 1.400 ευρώ» είπε ο πρώην Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Alpha και κάλεσε τους εργαζομένους στη ΔΕΗ να σκίσουν τα φύλλα πορείας αν φθάσουν στα χέρια τους.

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να πετάξουμε τα φύλλα πορείας και θα προτείνω στους εργαζομένους της ΔΕΗ να τα σκίσουμε γιατί χωρίς εμάς… γρανάζι δεν γυρνά. Χωρίς εμάς δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια» είπε ο κ.Φωτόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική επιστράτευση για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προκαλεί «ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση

Ανοιχτό το Εθνικό Τυπογραφείο το Σαββατοκύριακο

Δείτε πού θα γίνουν διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ απόψε το βράδυ

Παντελής Καραλευθέρης: Ξεπουλάνε για 1,5 δισ., λιγνίτη αξίας 120 δισ. ευρώ

Κόντρες μέσω twitter για το δημοψήφισμα

Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»