ΕΛΛΑΔΑ

«Γυμνοί» απέναντι στις φωτιές

«Γυμνοί» απέναντι στις φωτιές
Ανέτοιμος για άλλη μια φορά εμφανίζεται ο κρατικός μηχανισμός στον τομέα της δασικής πρόληψης...

Ανέτοιμος για άλλη μια φορά εμφανίζεται ο κρατικός μηχανισμός στον τομέα της δασικής πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, με την Πολιτεία να προσπαθεί να συντονιστεί στο «και 5΄», καθώς η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη αρχίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ήταν τα «αγκάθια» που ετέθησαν κατά τη σημερινή αντιπυρική σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων για την προστασία των δασών, στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης.

Το πρώτο αφορά στα κονδύλια που θα έπρεπε να έχουν δοθεί στους δήμους προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία για την πρόληψη των πυρκαγιών. Ωστόσο, οι δήμοι βρίσκονται με «άδεια» ταμεία, με αποτέλεσμα πέντε ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να μην έχουν γίνει οι κατάλληλες εργασίες, όπως ο καθαρισμός των δασών, η ενοικίαση οχημάτων, κ.ά.

Το δεύτερο, ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, αφορά στο «βραχυκύκλωμα» που προκαλεί ο Καλλικράτης, για το ποιος δήμος είναι αρμόδιος για να σπεύσει στο σημείο όπου θα ξεσπάσει η φωτιά.

Λίγες ημέρες πριν, πληροφορίες του newsbomb.gr ανέφεραν πως έχουν σημειωθεί ελλείψεις και στα εναέρια μέσα του πυροσβεστικού σώματος, τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν αντιμετωπιστεί.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν μέτρα και προτάσεις προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερος συντονισμός όλων των διαθέσιμων δυνάμεων σε επίπεδο δασικής πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών.

Σε επίπεδο πολιτικής προστασίας από μέρους των δήμων ανέφερε: «Οι δήμοι, από την πλευρά τους, οφείλουν να είναι συνεπείς στον καθαρισμό των κενών δημόσιων χώρων και να επισημαίνουν στους δημότες τους τις ποινικές τους ευθύνες όταν αμελούν να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους. Παράλληλα, πρέπει να φροντίζουν να τους ενημερώνουν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς και τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας».

Τέλος, σε επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας του Σ.Π.Α.Π για την αντιπυρική περίοδο 2011, ο κ. Πατούλης παρουσίασε τις ενέργειες που έχουν γίνει και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται και ζήτησε να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση από την Πολιτεία για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πυροπροστασίας του Συνδέσμου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργού για την Προστασία του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, του υφυπουργού Μανώλη Όθωνα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Θάνου Μωραϊτη, του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνου Μανιάτη, του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλία Λιακόπουλου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Στεφανίδη, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Στυλιανού Στεφανίδη, και άλλων εκπροσώπων από τα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια Αττικής, του Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Αστυνομικές και Δασικές Αρχές.

Διαβάστε επίσης: Ίδιος σχεδιασμός...λιγότερα εναέρια μέσα για την αντιπυρική περίοδο 2011