ΕΛΛΑΔΑ

Ίδιος σχεδιασμός...λιγότερα εναέρια μέσα για την αντιπυρική περίοδο 2011

Ίδιος σχεδιασμός...λιγότερα εναέρια μέσα για την αντιπυρική περίοδο  2011
Την ίδια “συνταγή” που ακολούθησαν πέρυσι όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αποφάσισαν να εφαρμόσουν...

Την ίδια “συνταγή” που ακολούθησαν πέρυσι όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αποφάσισαν να εφαρμόσουν και φέτος, οι αρμόδιοι φορείς στην πρώτη σύσκεψη που έγινε το πρωί στο υπουργείο προστασίας του πολίτη, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2011.

Τα κονδύλια που θα διατεθούν θα είναι ίδια, ο σχεδιασμός θα βασίζεται στην άμεση επέμβαση των δυνάμεων από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης πυρκαγιών, το πρόβλημα όμως είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν λιγότερα εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα τέσσερα καναντέρ έχουν καθηλωθεί λόγω βλάβης και όπως ενημέρωσε η πολεμική αεροπορία στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμα στον Ιούλιο, θα μισθωθεί ένα ελικόπτερο λιγότερο, (12 δηλαδή αντί για 13 που ήταν πέρυσι), ενώ και τα πέντε ελικόπτερα του πυροσβεστικού σώματος παραμένουν εκτός “δράσης” από τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω μη συντήρησης.

Από τα πέντε ελικόπτερα τα δύο είναι σούπερ πούμα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά προσωπικού και κατάσβεση με την προσθήκη “κάδου”, ενώ τα άλλα είναι για επιτήρηση των πύρινων “μετώπων”.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έχει ζητηθεί η συνδρομή της αεροπορίας στρατού, ενώ και στις επίγειες δυνάμεις παραμένουν 4.300 κενές θέσεις στο προσωπικό, (150 πυροσβέστες λιγότεροι από πέρυσι λόγω συνταξιοδότησης).

Την επόμενη Τετάρτη θα γίνει νέα σύσκεψη με την συμμετοχή αξιωματικών της πυροσβεστικής αλλά και δημάρχων της Αττικής, αφού θα δοθεί έμφαση και στην πρόληψη των πυρκαγιών με τη βοήθεια εθελοντών δασοπυροσβεστών και της ομάδας “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” (περιπολίες με πυροσβέστες που επιβαίνουν δύο – δύο σε μοτοσικλέτες). Φέτος οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, αφού υπήρξαν συχνές βροχοπτώσεις και άρα αύξηση της βλάστησης το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα μετατρέψει τα δάση με “πυριτιδαποθήκες”.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι για την πρωϊνή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Χρήστος Παπουτσής, η Τίνα Μπιρμπίλη, ο Μανώλης Όθωνας, ο Θάνος Μωραϊτης, οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς και οι αρχηγοί αστυνομίας και πυροσβεστικού σώματος, ενώ είχαν ενημερωθεί οι δημοσιογράφοι για να την καλύψουν, τελικά ήταν “κλειστή” σύσκεψη και δεν έγιναν δηλώσεις. Προφανώς για να αποφευχθούν ερωτήσεις προς την Τίνα Μπιρμπίλη για θέματα που “καίνε” όπως αυθαίρετα και Κερατέα...