ΕΛΛΑΔΑ

ΤΩΡΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκτάκτων αρχαιολόγων στο υπ. Πολιτισμού (pics)

ΤΩΡΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκτάκτων αρχαιολόγων στο υπ. Πολιτισμού (pics)

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία έχουν προχωρήσει σήμερα, Τετάρτη (22/10/2014) οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις εφορειών αρχαιοτήτων.

Παράλληλα, αυτή την ώρα οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν συγκεντρώσεις, τόσο στην Αθήνα έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όσο στη Θεσσαλονίκη στον Λευκό Πύργο και στην Κρήτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωση, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «μαζί με τους μόνιμους αρχαιολόγους (ΣΕΑ) και άλλα σωματεία εργαζομένων στον Πολιτισμό που, επίσης, βάλλονται από τους καινούριους σχεδιασμούς του ΥΠΠΟΑ, να καταγγείλουμε το αντισυνταγματικό νέο Οργανόγραμμα, την ακύρωση των πτυχίων μας, την κατάργηση του δικαιώματός μας στην εργασία.

Να διαδηλώσουμε ενάντια στη νέα νομοθετική επίθεση που επιδιώκει να επιβάλει συγχωνεύσεις-καταργήσεις εφορειών αρχαιοτήτων, δρομολογεί μείωση οργανικών κενών θέσεων, στρώνει το έδαφος για (νέες) απολύσεις προσωπικού στον Πολιτισμό με σχέση εργασίας μόνιμη ή αορίστου χρόνου.
Επιπρόσθετα, σε άρθρο του Οργανογράμματος προβλέπεται καθαρά ότι οι αρχαιολόγοι (μόνιμοι και έκτακτοι) πρέπει να διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και να γνωρίζουν μία ξένη γλώσσα σε άριστο επίπεδο, για να μπορούν στο εξής να διεκδικούν εργασία στις εφορείες αρχαιοτήτων(!).
Ευκρινώς αντισυνταγματικό, το νομοθέτημα καταργεί στην πράξη το πτυχίο της Αρχαιολογίας, ενώ μετατρέπει τον μεταπτυχιακό τίτλο από ‘’μοριοδοτούμενο’’, σε ‘’προαπαιτούμενο’’».
Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο ΣΕΚΑ «θα διεκδικήσει ανυποχώρητα την απόσυρση του Οργανογράμματος, ενάντια στις πολιτικές που επιχειρούν να θέσουν τους έκτακτους αρχαιολόγους στο εργασιακό περιθώριο έως αφάνεια.

Όχι στο Νέο Οργανόγραμμα! Να μη δεχτούμε την κατάργηση των πτυχίων μας! Ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων στον Πολιτισμό! Όλοι στην απεργία της Τετάρτης 22 Οκτωβρίου, στις 11:00!».

Διαβάστε επίσης:

Καραμπόλα ΕΟ Αθηνών-Λαμίας: Τι υποστηρίζει ο οδηγός της νταλίκας (pics-vid)