ΕΛΛΑΔΑ

«Μπλόκο» Μπουτάρη στον Μίκη

«Μπλόκο» Μπουτάρη στον Μίκη
Εμπόδια και ακυρώσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση της συγκέντρωσης του Μίκη Θεοδωράκη...

Εμπόδια και ακυρώσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση της συγκέντρωσης του Μίκη Θεοδωράκη και του κινήματος «Σπίθα» στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 9 Ιουνίου.

Πρώτη η δημοτική αρχή έσπευσε να μην δώσει άδεια, ώστε η συγκέντρωση να πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπως είχε ανακοινωθεί. Αντί της Πλατείας Αριστοτέλους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρότεινε την παραχώρηση της Πλατείας Αρχαίας Αγοράς (άγαλμα του Βενιζέλου) ή της νέας Παραλίας, γύρω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι η Πλατεία Αριστοτέλους είναι «ένας χώρος ιστορικός, αλλά και ιδιαιτέρως επιβαρυμένος από εκδηλώσεις κάθε είδους». Ως εκ τούτου «η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την παραχώρησή της με ιδιαίτερη φειδώ και κυρίως για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά».

Πάντως τονίζεται ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα ‘απαγόρευσης’ της εκδήλωσης της «Σπίθας» ή και οποιασδήποτε άλλης εκδήλωσης. Αντίθετα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι υπέρμαχος της ελεύθερης έκφρασης και της άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξαρτήτως της πολιτικής, ιδεολογικής ή κομματικής τοποθέτησής τους, φροντίζοντας πάντα για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης».

Το πρώτο «εμπόδιο» του Δήμου ακολούθησε η ακύρωση της συμμετοχής στην εκδήλωση από μεριάς του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Γιάννη Μυλόπουλου.

Ο κ. Μυλόπουλος αρχικά είχε συμφωνήσει να προλογίσει τον Μίκη Θεοδωράκη, όμως απέσυρε τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση και σε δελτίο Τύπου της Πρυτανείας δηλώνει:

«Επειδή βρέθηκα, παρά τις αρχικές συνεννοήσεις, προ τετελεσμένων γεγονότων τόσο ως προς τη μορφή, όσο και ως προς το περιεχόμενο της εκδήλωσης, είμαι δυστυχώς υποχρεωμένος να αποσύρω τη συμμετοχή μου από αυτή».

Η απάντηση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη ήταν άμεση, αποδίδοντας σε «πιέσεις» τη μη παραχώρηση της πλατείας και τη μη συμμετοχή του πρύτανη.

Σε επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όλα πήγαιναν ομαλά, έως σήμερα το πρωί, που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά με την συγκέντρωση. Ευθύς αμέσως, πρώτος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν παραχωρεί την Πλατεία. Χωρίς αιτιολογία. Δεύτερος ο Πρύτανης με … δελτίο τύπου και όχι με απ’ ευθείας επικοινωνία μαζί μου ή με τους διοργανωτές, όπως θα ήταν φυσικό, αν πράγματι υπήρχε κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα, δηλώνει ότι τον … ξεγέλασαν «ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο της εκδήλωσης» και κατόπιν τούτου αρνείται να συμμετάσχει. Τρίτος υποψήφιος ομιλητής μου δήλωσε ότι αδυνατεί να πάρει μέρος, γιατί επιστρέφοντας στο σπίτι του βρήκε δεκάδες υβριστικά και απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι σε λίγο θα υπάρξουν διαδοχικά νέα εμπόδια με στόχο τη ματαίωση της παρουσίας μου στην Θεσσαλονίκη».

Ο Μίκης Θεοδωράκης υπογραμμίζει ότι δεν θα δεχτεί την επιστροφή εποχών που αντιμετωπιζόταν από την εξουσία «ως πολίτης β΄ κατηγορίας» και καταλήγει λέγοντας: «Θα 'καταλάβω' μόνος μου το δημόσιο αυτόν χώρο, που μου ανήκει, όπως ανήκει σε όλους και αν τολμούν, ας έλθουν να με διώξουν δια της βίας».

Η αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου στα Προπύλαια, συγκέντρωσε πλήθη κόσμου. Στην εξέλιξη της εκδήλωσης, οι συγκεντρωμένοι ενώθηκαν με τους "Αγανακτισμένους" του Συντάγματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, όταν θέλησε να παρευρεθεί σε συγκέντρωση των "Αγανακτισμένων" της πόλης του, δέχτηκε τις έντονες αποδοκιμασίες του κόσμου.