ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ψηφοφορία που μας φέρνει πιο κοντά στις πρόωρες

Η ψηφοφορία που μας φέρνει πιο κοντά στις πρόωρες

Μπορεί η κυβέρνηση να ξεπέρασε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον σκόπελο επί της αρχής ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με ψήφους 154 υπέρ και 141 κατά, τα δύσκολα όμως αρχίζουν τώρα εν όψει της αποψινής κατ’ άρθρο ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή με κύριο θέμα το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις.

Τα δύο μεγάλα προβλήματα για το ΠΑΣΟΚ ακούνε στα ονόματα Λούκα Κατσέλη και Βάσω Παπανδρέου, με τη δεύτερη να διαμηνύει ότι προβληματίζεται για το αν ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Ανοιχτό φέρεται να αφήνει το θέμα και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Αυτά είναι τα σίγουρα. Γιατί πάντα υπάρχει ο φόβος για «έκτακτα περιστατικά», καθώς αρκετοί είναι οι βουλευτές που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και παρασυρόμενοι από τη στάση που θα κρατήσουν προβεβλημένα στελέχη, να προβούν σε καταψήφιση.

Από την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή, κρίνεται επί της ουσίας το μέλλον της κυβέρνησης, αφού αν ψηφιστεί με οριακή πλειοψηφία θα αποδυναμωθεί και θα επισπεύσει πολιτικές εξελίξεις.

Γι’ αυτό και ο κ. Παπανδρέου τρέχει να μαζέψει ότι μπορεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κατ’ ιδίαν συναντήσεις με βουλευτές, ενώ χθες το βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βάσω Παπανδρέου.

Σήμερα αναμένεται να καλέσει στο γραφείο του στη Βουλή την πρώην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Σοβαρές επιφυλάξεις για το άρθρο 37 έχουν διατυπώσει και οι Οδυσσέας Βουδούρης, Κώστας Καρτάλης Δημήτρης Λιντζέρης, Άννα Νταλάρα, Σούλα Μερεντίτη και Δημήτρης Βαρβαρίγος.

Αρκετοί πάντως είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η καταψήφιση του νομοσχεδίου δεν αφήνει άλλες επιλογές, πλην της διαγραφής.

Αν οι «αντάρτες» ξεπεράσουν τους τρεις, και ο κ. Παπανδρέου προχωρήσει σε διαγραφές, τίθεται θέμα δεδηλωμένης και οι πρόωρες εκλογές καθίστανται μονόδρομος.