ΕΛΛΑΔΑ

Από επιχειρηματίας της χρονιάς, στη τσιμπίδα του ΣΔΟΕ!

Από επιχειρηματίας της χρονιάς, στη τσιμπίδα του ΣΔΟΕ!

Η άνοδος και η πτώση της ιδιοκτήτριας των FENA


Μόλις πριν από δυο χρόνια είχε βραβευτεί ως «γυναίκα επιχειρηματίας της χρονιάς» από γνωστό έντυπο μέσο. Σήμερα, το όνομα της Φάννυς Κάτσου συμπεριελήφθη στο αστυνομικό και δικαστικό δελτίο ως η πρώτη συλληφθείσα με την αυτόφωρη διαδικασία για μεγάλες οφειλές στο Δημόσιο.
Η Θεσσαλονικιά «σιδηρά κυρία», μεγαλουργούσε-σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ»- στη συμπρωτεύουσα ως ο «εγκέφαλος» πίσω από τα καταστήματα FENA.

Η αλυσίδα καταστημάτων της τόσο στη συμπρωτεύουσα όσο και σε μεγάλες πόλεις της χώρας, εισήγαγε αποκλειστικά στην Ελλάδα τις πιο ακριβές φίρμες ρούχων (Escada, Betty Barkley, Tommy Hilfiger κ.α.). Ενδεικτικό της δυναμικής της εταιρείας είναι ότι το 2006 ο κύκλος εργασιών της άγγιζε τα 52 εκατομμύρια ευρώ!

Μόλις την περασμένη Δευτέρα ωστόσο, άνδρες του ΣΔΟΕ συνέλαβαν την 62χρονη επιχειρηματία για μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 600.000 ευρώ. Μια διαδικασία που συνέβη έπειτα από την αλλαγή της νομοθεσίας και της εντολής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για εντοπισμό των προκλητικών περιπτώσεων διακράτησης ΦΠΑ.

Ο γάμος, τα παιδιά και οι …κοσμικές στήλες
Η δυναμική ιδιοκτήτρια ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου στις αρχές της δεκαετίας του ’70 με έναν γιατρό από τη Καλαμάτα, όπου και άνοιξε εκεί το πρώτο της κατάστημα ρούχων.

Η Θεοφανία Κάτσου, επέστρεψε το 1977 στη Θεσσαλονίκη όπου και έφτιαξε την πρώτη βιοτεχνία ρούχων, υπό την επωνυμία FENA. Με τη πάροδο των χρόνων η αλυσίδα προσέθετε και άλλους κρίκους, ώσπου αυτή έγινε χρυσή και πλατινένια!

Ενδεικτικό είναι ότι πριν από λίγους μήνες η εταιρεία απασχολούσε τουλάχιστον 300 άτομα προσωπικό, ενώ στη διοίκηση συμμετείχαν και οι δυο γιοι της.

Πέρα από τα επιχειρηματικά στοιχεία, η 62χρονη είχε και φιλάνθρωπο πνεύμα ενώ είχε απασχολήσει ουκ ολίγες φορές και τις κοσμικές στήλες.

«Έχω μεγάλη ακίνητη περιουσία και είμαι διατεθειμένη να την παραχωρήσω. Το δήλωσα στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν έλαβα απάντηση. Μόνο το 2011 απέδωσα ΦΠΑ ύψους 3 εκατ. ευρώ. Βρείτε μου άλλη εταιρεία στη Β. Ελλάδα με τέτοια ποσά. Δεν χρωστάω μόνο εγώ», φέρεται να είπε στους διώκτες της η επιχειρηματίας. Εις βάρος της πάντως έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για μη απόδοση ΦΠΑ σε βαθμό κακουργήματος.