ΚΟΣΜΟΣ

Εφημερίδα αποζημιώνει αναγνώστες της λόγω …συνταγής για λουκουμάδες!

Εφημερίδα αποζημιώνει αναγνώστες της λόγω …συνταγής για λουκουμάδες!

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για μια εφημερίδα της Χιλής...

Η "la Tercera" πρέπει να αποζημιώσει 13 αναγνώστες της, επειδή κάηκαν από συνταγή για λουκουμάδες που είχε δημοσιευθεί σε φύλλο της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση και καταδίκασε τον εκδοτικό όμιλο Copesa, που εκδίδει την εφημερίδα, σε καταβολή αποζημιώσεων, από 1.500 μέχρι και 20.000 ευρώ, στους 13 αναγνώστες. Η συνταγή για τους εκρηκτικούς λουκουμάδες, που προκάλεσαν σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο των επίδοξων μαγείρων, είχε δημοσιευτεί στο ένθετο έντυπο "Γυναίκες" της εφημερίδας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε αναστατώσει το 2004 τη Χιλή, αφού είχε προκληθεί σάλος, επειδή 15 άτομα είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Τότε, στην προσπάθειά τους να εκτελέσουν τη συνταγή, είχαν υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια, τα μπράτσα και το στήθος. Η συνταγή ήταν για τσούρος (λουκουμάδες) με κρέμα αμυγδάλου βήμα προς βήμα.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, του 2008, το πρόβλημα της συνταγής βρισκόταν στην ισορροπία που έπρεπε να πετύχουν οι μάγειρες μεταξύ της θερμοκρασίας του λαδιού, των διαστάσεων των τσούρος και των συστατικών τους. Οι σεφ που είχαν ρωτηθεί τότε υποστήριξαν ότι η συνταγή από μόνη της ήταν καλή, όμως απευθυνόταν σε επαγγελματίες και όχι σε ερασιτέχνες και για αυτό απαιτούσε επαγγελματικά σκεύη, κατάλληλα για την παρασκευή λουκουμάδων και όχι ένα απλό τηγάνι.

«Ακολουθώντας πιστά τη συνταγή που δημοσίευσε η εφημερίδα ήταν αδύνατον να αποφευχθεί η έκρηξη», ήταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου υποχρεώνοντας την εφημερίδα να αποζημιώσει με το ποσό των 125.000 ευρώ συνολικά τους 13 αναγνώστες της.