ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος ο νυν πρωθυπουργός στη Μιανμάρ

Πρόεδρος ο νυν πρωθυπουργός στη Μιανμάρ
Το νυν πρωθυπουργό αναμένεται να αναδείξει σήμερα πρόεδρο της Μιανμάρ, το Κοιβονούλιο της χώρας, τρεις μήνες μετά τις αμφισβητούμενες...

Το νυν πρωθυπουργό αναμένεται να αναδείξει σήμερα πρόεδρο της Μιανμάρ, το Κοιβονούλιο της χώρας, τρεις μήνες μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές.
Ο Θέιν Σέιν αποστρατεύθηκε πέρσι μετά από 47 χρόνια στο στρατό και διατήρησε την πρωθυπουργία. Η Κάτω Βουλή τον πρότεινε ως υποψήφιο και αναμένεται να αναλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας από την Παρασκευή.


Είναι πιστός συνεργάτης του χουντικού στρατάρχη Θαν Σουέ. Τον Απρίλιο του 2010 ήταν ένας από τους πρώτους στρατιωτικούς που εγκατέλειψαν το στράτευμα για να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές και παράλληλα ανέλαβε την ηγεσία του USDP.


Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, οιεπικριτές της στρατιωτικής χούντας τονίζουν πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία αλλαγή εξουσίας αλλά ότι απλώς το Κοινοβούλιο θέλησε να προσδώσει μία επίφαση δημοκρατικού χαρακτήρα στο καθεστώς της.


Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι τρεις υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου εκλέγονται από τους αντιπροσώπους της Κάτω Βουλής, της Άνω Βουλής και του κολεγίου των στρατιωτικών, το οποίο συστάθηκε στο περιθώριο των εκλογών και αποτελεί το ένα τέταρτο των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου.


Επιπλέον, από το σώμα των στρατιωτικών θα επιλεγούν οι δύο αντιπρόεδροι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο αντιπρόεδροι θα είναι ο Τιν Άουνγκ Μιντ Οο, επίσης απόστρατος στρατηγός και στενός συνεργάτης του Θαν Σουέ, και ο Σάι Μουκ Χαμ, στέλεχος του USDP και προερχόμενος από την εθνότητα των Σαν.