ΚΟΣΜΟΣ

Εξοπλίζουν τους αντάρτες Ιράκ και Συρία

Εξοπλίζουν τους αντάρτες Ιράκ και Συρία
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε το 2009 σε αμερικανούς διπλωμάτες ότι το Ιράν και η Συρία προμηθεύουν με όπλα τις...

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε το 2009 σε αμερικανούς διπλωμάτες ότι το Ιράν και η Συρία προμηθεύουν με όπλα τις ανταρτικές οργανώσεις στο Ιράκ, σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks.

Ο Μάλικι διατύπωσε την κατηγορία αυτή ενώπιον του Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος ήταν τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2009, ενώ οι σχέσεις μεταξύ της Βαγδάτης και της Δαμασκού είχαν διακοπεί.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί εδώ και καιρό την Τεχεράνη ότι χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει σιιτικές πολιτοφυλακές που δρουν στο Ιράκ, κάτι το οποίο διαψεύδει το Ιράν.

"Το Ιράν και η Συρία προμήθευσαν όπλα σε ανταρτικές οργανώσεις στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων εδάφους-αέρος Strela (SA-7B)", δήλωσε ο Μάλικι στον Χιλ σε συνάντηση που είχαν στις 22 Σεπτεμβρίου του 2009, σύμφωνα με το τηλεγράφημα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

"Πέντε μέλη της Ταξιαρχίας της Ημέρας της Επαγγελίας, που συνδέεται με την ιρανική Δύναμη Αλ Κουντς, συνελήφθησαν πρόσφατα, καθώς προσπαθούσαν να εισάγουν λαθραία πυραύλους αυτού του τύπου που είχαν αποσυναρμολογηθεί και βρίσκονταν κάτω από το ψεύτικο δάπεδο ενός Toyota Land Cruiser, δήλωσε ο Μάλικι", αναφέρεται στο τηλεγράφημα.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε μερικούς μήνες μετά την αναγγελία της οριστικής διακοπής των επιχειρήσεων της ισχυρής πολιτοφυλακής του, του Στρατού του Μάχντι, η οποία είχε πραγματοποιήσει πολλές αιματηρές εξεγέρσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν το 2003.

Η Δύναμη Αλ Κουντς φέρεται ότι είναι η μονάδα που έχει επιφορτιστεί με τις μυστικές επιχειρήσεις στους κόλπους των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν. Η ύπαρξη της Δύναμης Αλ Κουντς δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ από την Τεχεράνη.

Ο Μάλικι δήλωσε επίσης στον Χιλ, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ότι ελπίζει πως "θα επιβληθεί η θανατική ποινή" στους πέντε συλληφθέντες.

Η συνάντηση αυτή μεταξύ Χιλ και Μάλικι πραγματοποιήθηκε ένα μήνα έπειτα από μία σειρά επιθέσεων με παγιδευμένα φορτηγά κατά πολλών υπουργείων στη Βαγδάτη, οι οποίες είχαν προκαλέσει τη διακοπή των σχέσεων μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας.

Η Βαγδάτη κατηγορούσε τη Δαμασκό ότι παρέχει καταφύγιο στους ενορχηστρωτές των επιθέσεων αυτών. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν μόλις τον περσινό Σεπτέμβριο.