ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται την άμεση παραίτηση Μουμπάρακ

Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται την άμεση παραίτηση Μουμπάρακ
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλεί τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, να ξεκινήσει άμεσα την πολιτική...

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλεί τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, να ξεκινήσει άμεσα την πολιτική μετάβαση με προσωρινή κυβέρνηση και εκλογές αργότερα μέσα στον χρόνο.

«Αυτό το ψήφισμα κάνει σαφές ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα» δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, Δημοκρατικός, και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Σώματος.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα αναφέρει ότι ο Μουμπάρακ θα πρέπει «άμεσα να ξεκινήσει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης της εξουσίας σε μία προσωρινή κυβέρνηση, και σε συνεργασία με ηγέτες της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, των πολιτών και του στρατού, να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων διεθνώς εκλογών αυτό τον χρόνο».

Επίσης, αναφέρει ότι σαφή μέτρα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό για την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και να επιτραπεί ο σχηματισμός ανεξάρτητων πολιτικών κομμάτων.

Εντωμεταξύ, χθεσινό δημοσίευμα των New York Timesανέφερε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα συζητάει με Αιγύπτιους αξιωματούχους, την προοπτική άμεσης παραίτησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η πρόταση προβλέπει ότι ο Μουμπάρακ θα παραδώσει την εξουσία σε μία μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν,που θα έχει τη στήριξη του στρατού της χώρας, αναφέρει το ρεπορτάζ, που βασίζεται σε πηγές τόσο της Αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και σε Άραβες διπλωμάτες.

Αν παραιτηθώ σήμερα θα προκύψει το χάος τόνισε σε συνέντευξή του στο ABC ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων δήλωνε πως το κόμμα του αρνείται να κάνει διάλογο με την κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν, τηλεφώνησε την Πέμπτη στον ομόλογό του της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν και του τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι υπεύθυνη για να διασφαλίσει ότι, οι ειρηνικές διαμαρτυρίες δεν θα οδηγήσουν σε βία.

Ο Μπάϊντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου απηύθυνε έκκληση για "αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές " και παρότρυνε να δρομολογηθούν άμεσα συνομιλίες χωρίς αποκλεισμούς, που θα οδηγήσουν την Αίγυπτο σε μία δημοκρατική διακυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ηρεμία επικρατεί σήμερα στους δρόμους του Καίρου πριν και από τις προγραμματισμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά και την προσευχή της Παρασκευής. Οι διαδηλωτές ονόμασαν τη σημερινή ημέρα ως «Παρασκευή της Αναχώρησης» καθώς επιμένουν στην άμεση απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ.