ΚΟΣΜΟΣ

Άγρια μάχη σε στρατιωτική μονάδα στο Σουδάν

Άγρια μάχη σε στρατιωτική μονάδα στο Σουδάν
Μια μάχη ανάμεσα σε στρατιώτες της ίδιας μονάδας στο Σουδάν στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους...

Μια μάχη ανάμεσα σε στρατιώτες της ίδιας μονάδας στο Σουδάν στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Μακαλάλ, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διένεξης ανάμεσα στις δυνάμεις του Βόρειου και του Νότιου Σουδάν, δήλωσαν αξιωματούχοι και πηγές που πρόσκεινται στον ΟΗΕ σήμερα.

Η ανταλλαγή πυρών ξεκίνησε όταν ορισμένοι άνδρες μιας στρατιωτικής μονάδας αρνήθηκαν να υπακούσουν στη διαταγή μετάθεσής της στο Βόρειο Σουδάν, που εντάσσεται στην αναδιάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας εν όψει της βέβαιης ανεξαρτητοποίησης του Νότου.

Οι πολίτες των περιοχών του Νότου, που είναι πλούσιες σε κοιτάσματα πετραλαίου, ψήφισαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της απόσχισης στο δημοψήφισμα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.

«Η μάχη άρχισε χθες βράδυ και δεν σταμάτησε ως τις 11:30 π.μ. σήμερα. Στο νοσοκομείο εισήχθησαν 28 άνθρωποι και έξι έχουν πλέον εκπνεύσει. Δύο ήταν του στρατού και τέσσερις ήταν άμαχοι συμπεριλαμβανομένων δύο μικρών παιδιών», δήλωσε ο Μπαρτόλομιου Πακουάν Αμπουόλ, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών στην πολιτεία του Άνω Νείλου.

Στη Μαλακάλ, την κυριότερη πόλη στην πολιτεία του Άνω Νείλου, πραγματοποιούσε περιπολίες μονάδα που συναπαρτίζεται από άνδρες τόσο των Ένοπλων Δυνάμεων του Σουδάν (SAF) που υπακούουν στο βορρά όσο και από άνδρες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SPLA) του νότου.

«Υπήρξε διαφωνία ανάμεσα σε μέλη του αποσπάσματος των SAF στη Μαλακάλ. Τους ζητήθηκε να μετακινηθούν στο βορρά», δήλωσε στέλεχος του ΟΗΕ υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Ο Αμπουόλ είπε ότι οι άνδρες που διαφώνησαν ήταν από το νότο. «Αρνήθηκαν να πάνε στο βορρά και να αφοπλιστούν. Είναι νότιοι και έχουν δικαιώματα εδώ. Αλλά νομίζουν ότι δε θα έχουν δικαιώματα στο βορρά».