ΚΟΣΜΟΣ

Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
Στην Ουάσινγκτον αναμένεται να μεταβεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι για συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν...

Στην Ουάσινγκτον αναμένεται να μεταβεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι για συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο των οποίων θα εξεταστεί η πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ και η ευρωατλαντική της πορεία.

Επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ μετέδωσαν ότι η Ουάσιγκτον προσκαλεί εσπευσμένα τον Γκρούεφσκι, περίπου στα μέσα του Φεβρουαρίου, για να του μεταφέρει την ανησυχία της σχετικά με την έλλειψη του πολιτικού διαλόγου στην ΠΓΔΜ- μετά και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Βουλή- τις πιέσεις προς τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και την κατάσταση αναφορικά με την ευρωατλαντική πορεία της χώρας, που χαρακτηρίζεται από στασιμότητα.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Γκρουέφσκι στις ΗΠΑ προετοιμάζεται από τον περασμένο Οκτώβριο και όταν ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία μετάβασής του στην Ουάσιγκτον. Επισημαίνεται πως η επικείμενη επίσκεψη στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και οποιεσδήποτε άλλες αναφορές, σχετικά με τον χαρακτήρα της επίσκεψης, αποτελούν φήμες.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, συγκαλεί για σήμερα, στα Σκόπια, σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας, στην οποία θα εξεταστεί η πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, μετά την επ' αόριστον αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή.

Στην πρόσκληση αυτή του προέδρου της ΠΓΔΜ, αναμένεται να ανταποκριθούν σχεδόν όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.