ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Να αποσύρουν οι ΗΠΑ τα πυρηνικά τους από την Ευρώπη

Μόσχα: Να αποσύρουν οι ΗΠΑ τα πυρηνικά τους από την Ευρώπη
Η Ρωσία απηύθυνε σήμερα έκκληση στις ΗΠΑ, να αποσύρουν από την Ευρώπη τα τακτικά πυρηνικά...

Η Ρωσία απηύθυνε σήμερα έκκληση στις ΗΠΑ, να αποσύρουν από την Ευρώπη τα τακτικά πυρηνικά όπλα τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Ριάμπκοφ, μίλησε για «μέτρο που, υλοποιούμενο, θα οικοδομούσε τη διμερή εμπιστοσύνη».

Στην κίνηση αυτή προχωρά η Ρωσία δύο ημέρες αφότου σε ισχύ η αμερικανό-ρωσική συνθήκη αμοιβαίας μείωσης των στρατηγικών όπλων, η νέα START.

Νωρίτερα, η Δούμα είχε ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να επαναφέρει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα, πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, προχωρώντας στη διάλυση και των εγκαταστάσεων τους στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε την Ουάσινγκτον να κατασκευάσει από κοινού με τη Μόσχα ένα νέο αμυντικό πυραυλικό σύστημα στο ευρωπαϊκό έδαφος.

«Στην περιοχή αυτή της Ρωσίας (κοντά στην ανατολική Ευρώπη) δεν υπάρχουν όπλα μας, που να απειλούν το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, κάθε αμυντικό σύστημα, εγκατεστημένο μόνο από το ΝΑΤΟ, μπορεί να κατευθύνεται εναντίον της Ρωσίας», συμπλήρωσε ο ρώσος αξιωματούχος.

Εάν όμως η Ρωσία απειλείται, «τότε θα απαντήσει με στρατιωτικά μέσα», δήλωσε επίσης ο ίδιος, υπαινισσόμενος τους μικρού βεληνεκούς ρωσικούς πυραύλους.

«Πάντως, κατ' αρχήν, επιθυμούμε περισσότερο πυρηνικό αφοπλισμό», υπογράμμισε τέλος ο Αντόνοφ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος «η Ρωσία προτίθεται να διαβουλευθεί και με άλλες, εκτός των ΗΠΑ, πυρηνικές δυνάμεις».