ΚΟΣΜΟΣ

Ειδικούς καλεί το Κρεμλίνο για την υπόθεση Χοντορκόφσκι

Ειδικούς καλεί το Κρεμλίνο για την υπόθεση Χοντορκόφσκι
Ξένοι ειδικοί μπορεί να προσκληθούν από το Κρεμλίνο για να κάνουν έρευνα...

Ξένοι ειδικοί μπορεί να προσκληθούν από το Κρεμλίνο για να κάνουν έρευνα στη δικαστική υπόθεση με κατηγορούμενο τον πρώην ρώσο μεγιστάνα, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, «όμως η πρόσφατη καταδίκη του δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί».

Αυτή είναι η απόφαση του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της χώρας, στο οποίο προεδρεύει ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η δεύτερη καταδικαστική απόφαση του Χοντορκόφσκι, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, επικρίθηκε πολύ στις ΗΠΑ. Ο ίδιος, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το2003, έχει κατηγορήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η δίωξή του είναι πολιτική, ενώ υποστηρικτές του δήλωναν κατά την ανακοίνωση της επιπλέον εξαετούς κάθειρξης ότι «στήθηκε μία δίκη για κλοπή και ξέπλυμα χρήματος, με κίνητρα πολιτικά».

Όσον αφορά τον ίδιο τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που προβάλλεται ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφότου έχει εγκατασταθεί από το 2008 στην προεδρία στο Κρεμλίνο, καθ' υπόδειξη του μέντορά του, σημερινού πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, επικρίνεται από τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι «σιωπά» στην περίπτωση Χοντορκόφσκι.

Όσο για τον πρωθυπουργό Πούτιν, δύο εβδομάδες πριν καταδικαστεί ο Χοντορκόφσκι, στις 30 Δεκεμβρίου, τόνισε ότι «ο Χοντορκόφσκι πρέπει να μείνει φυλακή», προκαλώντας τις επικρίσεις της υπεράσπισης, που αναφέρθηκε σε «πιέσεις της εξουσίας προς τον δικαστή».

Η μητέρα του Χοντορκόφσκι έχει τονίσει ότι «προσωπικά ο Πούτιν εμποδίζει να αποφυλακιστεί ο γιος της», ενώ όσοι πολεμούν την μακρά φυλάκισή του τονίζουν ότι ο «στόχος» του Πούτιν είναι «ο Χοντορκόφσκι να είναι στη φυλακή και μετά το 2012», όταν θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές.