ΚΟΣΜΟΣ

Οι εβραίοι έποικοι υποδέχτηκαν με βρισιές την ισπανίδα ΥΠΕΞ

Οι εβραίοι έποικοι υποδέχτηκαν με βρισιές την ισπανίδα ΥΠΕΞ
Δεκάδες εβραίοι έποικοι ενοχλημένοι από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας...

Δεκάδες εβραίοι έποικοι ενοχλημένοι από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Τρινιδάδ Χιμένες, στην Παλαιά Πόλη της Χεβρώνας, υποδέχτηκαν με βρισιές την ισπανίδα αξιωματούχο.

Η κ. Χιμένες που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη έφτασε στη διηρημένη πόλη της Δυτικής Οχθης συνοδευόμενη από παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η ισπανίδα υπουργός επιθεώρησε ισπανικής κατασκευής έργα στην Παλαιά Πόλη που έχει τεθεί υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο και όπου λίγες εκατοντάδες εβραίοι έποικοι ζουν ανάμεσα σε περίπου 200 χιλιάδες Παλαιστίνιους κατοίκους.

Από το παλαιστινιακό γραφείο της Χεβρώνας ανακοινώθηκε ότι οι εβραίοι έποικοι καθύβρισαν την ισπανίδα υπουργό, κατήγγειλαν τη επίσκεψή της και την κατηγόρησαν για «αντισημιτισμό» και για «το μίσος της κατά του Ισραήλ».

Ισραηλινή στρατιωτική δύναμη επενέβη αργότερα για να επιτραπεί στην υπουργό να συνεχίσει την περιοδεία της και κράτησε τους εποίκους μακριά της.

Με βάση τη συμφωνία του 1977 μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίινων η βιβλική αυτή πόλη έχει μοιραστεί στα δύο, με το Ισραήλ να ελέγχει το ιστορικό τμήμα της και τους Παλαιστίνιους να έχουν αυτονομία στο υπόλοιπο μέρος της Χεβρώνας.

Αργά σήμερα η κ. Χιμένες πρόκειται να συναντηθεί με τον ισραηλινό ομόλογό της Άβιγκντορ Λίμπερμαν στην Ιερουσαλήμ και αύριο Τετάρτη με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.