ΚΟΣΜΟΣ

Δύο παιδιά νεκρά κάθε μέρα στο Αφγανιστάν

Δύο παιδιά νεκρά κάθε μέρα στο Αφγανιστάν
Δύο παιδιά, κατά μέσο όρο, έχαναν την ζωή τους κάθε ημέρα στο Αφγανιστάν στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ανακοίνωσε ανεξάρτητη...

Δύο παιδιά, κατά μέσο όρο, έχαναν την ζωή τους κάθε ημέρα στο Αφγανιστάν στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ανακοίνωσε ανεξάρτητη οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Afghanistan Rights Monitor (ARM) επισημαίνει σε έκθεσή του πως από τους 2.421 θανάτους αμάχων που κατέγραψε σε επεισόδια που συνδέονται με τις συγκρούσεις στη χώρα το 2010, οι 739 αφορούσαν άτομα κάτω των 18 ετών.

Η οργάνωση αποδίδει την ευθύνη για τα δύο τρίτα των θανάτων παιδιών στις "ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης" ή στους αντάρτες και κατηγορεί τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα για το 17% αυτών.

Το ARM αναφέρει ότι πολλοί από τους θανάτους παιδιών καταγράφηκαν στις νότιες επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ, προπύργια των ταλιμπάν, αλλά και στην Κουνάρ και την Κουντούζ, υπογραμμίζοντας πως η βία εξαπλώνεται και στις ήρεμες περιοχές της χώρας.

Το 2010 ήταν η αιματηρότερη χρονιά από τότε που άρχισε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Τη χρονιά αυτή οι θάνατοι παιδιών, που συνδέονται με τον πόλεμο, μειώθηκαν σε σχέση με το 2009, όμως όπως υποστηρίζει η οργάνωση: "τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στα δεινά του πολέμου, αλλά οι εμπλεκόμενες πλευρές κάνουν πολύ λίγα για να εγγυηθούν την ασφάλειά τους".

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών δείχνει πως οι απώλειες ανάμεσα στους αμάχους στο Αφγανιστάν αυξήθηκαν κατά 20% τους δέκα πρώτους μήνες του 2010 σε σχέση με το 2009, με τις περισσότερες από αυτές να αποδίδονται στους αντάρτες.

Οι θάνατοι αμάχων σε επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων--αεροπορικές επιδρομές και επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας--αποτελούν σημείο τριβής ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και του δυτικούς εταίρους της. Τα τελευταία δύο χρόνια το ΝΑΤΟ έχει εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες για τις επιχειρήσεις αυτές.