ΚΟΣΜΟΣ

Αναβολή του ταξιδιού της Άστον ζητούν οι αιγυπτιακές αρχές

Αναβολή του ταξιδιού της Άστον ζητούν οι αιγυπτιακές αρχές
Οι αρχές της Αιγύπτου ενημέρωσαν την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής...

Οι αρχές της Αιγύπτου ενημέρωσαν την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Άστον, ότι θα προτιμούσαν να μην δεχθούν ξένους επισκέπτες αυτό το μήνα λόγω του «ιδιαίτερα βεβαρημένου» προγράμματος, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ σήμερα.

Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή αναφερόταν στην «προσεχή επίσκεψη» της κ. Άστον στην Τυνησία και την Αίγυπτο, τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις μαζικές κινητοποιήσεις με κοινό αίτημα τον εκδημοκρατισμό που σαρώνει τη Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν ότι ελπίζουν να μην υπάρξουν επισκέψεις ξένων στην διάρκεια του μηνός Φεβρουαρίου λόγω της εγχώριας ατζέντας, που είναι ήδη βαρυφορτωμένη», δήλωσε η πηγή αυτή.

Ο διπλωμάτης αυτός πάντως πρόσθεσε ότι η Άστον προγραμματίζει να ταξιδέψει στην Τυνησία την ερχόμενη εβδομάδα.

Μετά από δύο και πλέον εβδομάδες διαδηλώσεων χωρίς προηγούμενο στην Αίγυπτο που έχουν κεντρικό αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, ο νεοδιορισμένος αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν έχει εμπλακεί σε διάλογο με παρατάξεις και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης εν όψει των εκλογών που επισήμως είναι προγραμματισμένες για το Σεπτέμβριο.