ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνεται η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στις Ν.Κουρίλες

Αυξάνεται η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στις Ν.Κουρίλες
Η Ιαπωνία παρακολουθεί από κοντά και με μεγάλη προσοχή την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά..

Η Ιαπωνία παρακολουθεί από κοντά και με μεγάλη προσοχή την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου μετά τη δήλωση της Μόσχας ότι θα αναπτύξει νέα όπλα στην περιοχή.

Η διαμάχη για τα τέσσερα νησιά που η Ιαπωνία αποκαλεί Βόρεια Εδάφη και η Ρωσία Νότιες Κουρίλες, έχουν προκαλέσει σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας.

Η πρώην ΕΣΣΔ κατέλαβε τα τέσσερα νησιά στ΄ανοικτά της βόρειας Ιαπωνίας στο τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Η διαμάχη αυτή εμποδίζει την υπογραφή συμφωνίας ειρήνευσης ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος εξόργισε την Ιαπωνία το Νοέμβριο καθώς είναι ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που επισκέφθηκε τα νησιά αυτά, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία θα αναπτύξει σύγχρονα όπλα για να εγγυηθεί την ασφάλεια τους.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεΐτζι Μαεχάρα θα επισκεφθεί από αύριο τη Ρωσία για συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, επίκεντρο των οποίων αναμένεται να είναι το θέμα των νησιών αυτών.