ΚΟΣΜΟΣ

«Φυλακισμένο» κρατούν οι αρχές Κινέζο ακτιβιστή

«Φυλακισμένο» κρατούν οι αρχές Κινέζο ακτιβιστή
Διάσημος Κινέζος ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως καταγγέλλει ο ίδιος σε μυστικά...

Διάσημος Κινέζος ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως καταγγέλλει ο ίδιος σε μυστικά βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.
Ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος είναι αυτοδίδακτος δικηγόρος και τυφλός εκ γενετής, είχε αποκαλύψει τις πρακτικές των αρχών να στειρώνουν χιλιάδες γυναίκες και να τις εξαναγκάζουν να κάνουν αμβλώσεις, ακόμη και σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, στην περιφέρειά του, την Σαντόνγκ.

Το βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων China Aid Association και έχει αναρτηθεί στο Ίντερνετ, δείχνει τον Τσεν και την οικογένειά του στο αγρόκτημά τους στην επαρχία Σαντόνγκ (ανατολική Κίνα), περικυκλωμένους από φρουρούς.

Στο βίντεο, ένας από τους φρουρούς αυτούς φαίνεται να κατασκοπεύει το εσωτερικό του σπιτιού. Το χωριό είναι γεμάτο βιντεοκάμερες, ενώ στην περιοχή έχει μπλοκαριστεί η επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα.

Πρόκειται για τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του Τσεν από τις 9 Σεπτεμβρίου 2010, την ημέρα που αποφυλακίσθηκε αφού έμεινε στη φυλακή περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Είχε καταδικαστεί για "εσκεμμένη επίθεση σε περιουσία" και "διατάραξη της δημόσιας τάξης", έπειτα από μια διαδήλωση που έγινε υπέρ του.

Σύμφωνα με την China Aid Association, το βίντεο "δείχνει ότι ο κ. Τσεν ζει σε άθλιες συνθήκες, αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο και κρατούμενος παράνομα στην κατοικία του".

Τον περασμένο μήνα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε δημόσια την ανησυχία της για την τύχη του Τσεν Γκουανγκτσένγκ, λίγο πριν επισκεφθεί την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο.