ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας
Ο τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Ουνές υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από τη μεταβατική κυβέρνηση...

Ο τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Ουνές υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από τη μεταβατική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΡ, επικαλούμενο ανακοινωθέν του υπουργείου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην πραγματικότητα ο Ουνές δεν άσκησε σχεδόν καθόλου τα καθήκοντά του μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στο Παρίσι, στις 4 Φεβρουαρίου.

Ο 75χρονος πρώην πρεσβευτής τοποθετήθηκε στη μεταβατική κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι, στις 27 Ιανουαρίου. Στην πρώτη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στις 17 Ιανουαρίου διατέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών.

Τον Ουνές είχαν γιουχάρει στις 7 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι διαδήλωσαν μπροστά από το κτίριο, ζητώντας την άμεση αποχώρησή του, μετά τις δηλώσεις του στο Παρίσι.

Στη Γαλλία ο Ουνές είχε κάνει φιλοφρονήσεις στην ομόλογό του Μισέλ Αλιό-Μαρί και την είχε διαβεβαιώσει «πάνω απ’ όλα για τη φιλία της Τυνησίας», τη στιγμή που η γαλλίδα υπουργός καλείτο να δώσει εξηγήσεις για το ταξίδι αναψυχής που πραγματοποίησε στην Τύνιδα, χρησιμοποιώντας ιδιωτικό αεροσκάφος ενός τυνήσιου επιχειρηματία, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια του έκπτωτου τυνήσιου προέδρου.

Η Αλιό-Μαρί είχε προτείνει μάλιστα στο καθεστώς του Μπεν Αλι αστυνομική συνεργασία Γαλλίας-Τυνησίας για να μπορέσουν οι τυνησιακές ένοπλες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις.