ΚΟΣΜΟΣ

Σε αναμονή η Ευρώπη για την περιουσία του Μουμπάρακ

Σε αναμονή η Ευρώπη για την περιουσία του Μουμπάρακ
Περίπου δύο χιλιάδες διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, λίγες μόνο ώρες αφότου η στρατιωτική...

Περίπου δύο χιλιάδες διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, λίγες μόνο ώρες αφότου η στρατιωτική αστυνομία μαζί με στρατιώτες είχαν απομακρύνει και τους τελευταίους διαδηλωτές.

Ο στρατός φαινόταν να ελέγχει πλήρως την πλατεία, η οποία έγινε το σύμβολο της εξέγερσης που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Στη συνέχεια όμως εκατοντάδες αστυνομικοί έκαναν πορεία στην πλατεία, ανεμπόδιστοι από τους στρατιώτες, λέγοντας ότι θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην επανάσταση.

Οι αστυνομικοί διαδηλωτές και το πλήθος που τους παρακολουθούσε διέκοψαν την κυκλοφορία, η οποία είχε αρχίσει να διεξάγεται κανονικά το Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες.

«Εμείς και ο λαός είμαστε ένα», φώναζαν οι αστυνομικοί.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με την Ελβετία που αποφάσισε ήδη από την Παρασκευή να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του αιγύπτιου πρώην προέδρου, αναμένει σχετικό αίτημα από το Κάιρο για να προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ.

«Είμαστε σε επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές. Όταν τεθεί το ζήτημα, θα απαντήσουμε», δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσικ, εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα αν είναι απαραίτητο, όμως προς το παρόν δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις» για το θέμα, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου.

Υπενθύμισε άλλωστε ότι η απόφαση που έλαβε πρόσφατα η ΕΕ να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και της οικογένειάς του ελήφθη «στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τις αρχές της Τυνησίας».

Στο ίδιο πνεύμα, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Παρίσι «προφανώς και είναι στη διάθεση της αιγυπτιακής δικαιοσύνης» για να εξετάσει την κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων που διατηρούσε στη Γαλλία ο αιγύπτιος πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Η Γαλλία, «η οποία υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Τράπεζας» για την αποκατάσταση κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων, «θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της σε αυτό το πλαίσιο», υπογράμμισε.