ΚΟΣΜΟΣ

Εξετάζεται η απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας

Εξετάζεται η απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας
Ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στην Τσεχία φαίνεται να εξετάζει την απαγόρευση του τσεχικού Κομμουνιστικού Κόμματος...

Ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στην Τσεχία φαίνεται να εξετάζει την απαγόρευση του τσεχικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς ολοένα και περισσότερα μέλη του τοποθετούνται υπέρ μιας τέτοιας κίνησης, γράφει η μεγάλης κυκλοφορίας τσεχική εφημερίδα Λίντοβε Νόβινι.

Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, υπουργοί της κυβέρνησης φέρεται να ζητούν να υπάρξει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το σχέδιο μήνυσης σε τσεχικό δικαστήριο για τη διακοπή των δραστηριοτήτων του τσεχικού ΚΚ, σχέδιο που έχει ήδη επεξεργαστεί επιτροπή της Γερουσίας, αλλά είναι άγνωστο αν έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση.

Αφορμή για την πρωτοβουλία από τα δεξιά κυβερνητικά κόμματα, δρομολόγησης μιας απαγόρευσης του σημερινού τσεχικού ΚΚ, του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας όπως είναι το επίσημο όνομά του, υπήρξε επίμαχη φράση στην ομιλία του πρώην ηγέτη του ΚΚ Μιροσλάβ Γκρεμπένιτσεκ, στην ολομέλεια της τσέχικης Βουλής την περασμένη Παρασκευή.

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της κυβερνητικής εισήγησης για την απόδοση τιμών στους «αγωνιστές κατά του κομμουνισμού», ο κ. Γρεμπένιτσεκ χαρακτήρισε την πρόταση ως «πολιτικό εκθειασμό τρομοκρατικών ενεργειών του παρελθόντος», γεγονός που οδήγησε τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στην εγκατάλειψη της αίθουσας της ολομέλειας της Βουλής.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία τον περασμένο Μάιο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας είχε αποσπάσει ποσοστό 11,3% και 26 έδρες στο σύνολο των 200 της τσεχικής Βουλής.