ΚΟΣΜΟΣ

Αποχωρεί ο Πετρέους από το ΝΑΤΟ;

Αποχωρεί ο Πετρέους από το ΝΑΤΟ;
Δημοσίευμα των Times του Λονδίνου αναφέρει ότι ο επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους...

Δημοσίευμα των Times του Λονδίνου αναφέρει ότι ο επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους θα αποχωρήσει από τη θέση του ως το τέλος της χρονιάς. Την πληροφορία ωστόσο διέψευσε το Πεντάγωνο.
Σε άρθρο της εφημερίδας που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική της έκδοση επισημαίνεται πως το Πεντάγωνο ήδη αναζητεί τον διάδοχο του Πετρέους, ο οποίος διαδέχτηκε το 2010 τον στρατηγό ΜακΚρίσταλ στην ηγεσία της Isaf, που αριθμεί 150.000 στρατιώτες.

Η αποχώρηση του Πετρέους εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης μετακίνησης στρατιωτικών και διπλωματών από το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανού πρεσβευτή Καρλ Εϊκενμπέρι, διευκρινίζουν οι Times.

Η εφημερίδα επίσης αποκαλύπτει, επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζεφ Μόρελ πως ο πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός άυνας Ρόμπερτ Γκέιτς "εξετάζουν ήδη αυτό το θέμα",

Ο ίδιος ο Μόρελ διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς λέγοντας ότι "ο στρατηγός Πετρέους δεν εγκαταλείπει την ηγεσία της Isaf".

"Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μείνει επ' όριστον στο Αφγανιστάν. Προφανώς σε μια δεδομένη στιγμή θα αλλάξει πόστο , αλλά αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί και δεν θα συμβεί τώρα".

Το όνομα του Πετρέους αναφέρεται συχνά όταν συζητείται ο πιθανός διάδοχος του ναυάρχου Μάικ Μάλεν επικεφαλής σήμερα του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων. Η θητεία του Μάλεν λήγει στο τέλος του 2011.