ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα εν όψει μεταρρυθμίσεων στον Ισημερινό

Δημοψήφισμα εν όψει μεταρρυθμίσεων στον Ισημερινό
Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού έδωσε το "πράσινο φως" για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος...

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού έδωσε το "πράσινο φως" για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος 10 σημείων το οποίο είχε προτείνει ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα και το οποίο αποσκοπεί κυρίως στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας.

Το δημοψήφισμα έχει προκαλέσει την αντίδραση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, καθώς, σύμφωνα με αυτά, αποσκοπεί στο να ενισχύσει τη δύναμη του Κορέα στους θεσμούς των νοτιοαμερικανικών κρατών μελών του ΟΠΕΚ καθώς, όπως υποστηρίζουν, θα του επιτρέψει να ελέγχει το διορισμό των δικαστών στη χώρα του.

Το προγραμματισμένο για αργότερα φέτος δημοψήφισμα αφορά επίσης το κλείσιμο ή όχι των καζίνο της χώρας και τον τερματισμό ή μη των κοκορομαχιών και των ταυρομαχιών.

"Αυτό γίνεται για τη δημοκρατία και το λαό του Ισημερινού", δήλωσε σήμερα ο Κορέα, απορρίπτοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αργότερα χθες ότι το δημοψήφισμα είναι νόμιμο.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού επιθυμεί οι δικαστές να επιλέγονται από επιτροπή που θα αποτελείται από μια ανεξάρτητη ομάδα εποπτείας και μέλη που θα διορίζονται από τον επιχειρηματικό κλάδο και το Κογκρέσο.

Σήμερα οι δικαστές στον Ισημερινό διορίζονται από ανεξάρτητη επιτροπή νομικών.

Ο Κορέα ανήκει σε μια νοτιοαμερικάνικη αριστερή συμμαχία μαζί με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, οι οποίοι προσπάθησαν επίσης να αλλάξουν τους νόμους των χωρών τους ώστε να αυξήσουν τις εκτελεστικές εξουσίες.

Ο Κορέα ανέβηκε στην εξουσία το 2007 και εξακολουθεί να έχει ποσοστά δημοτικότητας που ξεπερνούν το 50% λόγω των προγραμμάτων κοινωνικών δαπανών που ακολουθεί και της αδύναμης αντιπολίτευσης στη χώρα του. Μπορεί να είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του στην προεδρία το 2013.