ΚΟΣΜΟΣ

Ημέρα της οργής στη Λιβύη

Ημέρα της οργής στη Λιβύη
Ακολουθώντας το παράδειγμα των λαϊκών εξεγέρσεων στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Υεμένη και την Αλγερία, χιλιάδες διαδηλωτές στη Λιβύη...

Ακολουθώντας το παράδειγμα των λαϊκών εξεγέρσεων στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Υεμένη και την Αλγερία, χιλιάδες διαδηλωτές στη Λιβύη αναμένεται να βγουν σήμερα στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα για την "Ημέρα της Οργής" κατά του ηγέτη της, Μουάμαρ Καντάφι, μετά τις αιματηρές συμπλοκές των προηγούμενων δύο ημερών.


Ανώνυμοι ακτιβιστές κυκλοφορούν τα σχέδιά τους για τις διαδηλώσεις στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, αλλά δεν είναι σαφές αν οι διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν καθώς οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για πιθανή καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.


Αυτόπτες μάρτυρες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλοί εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και με υποστηρικτές του Καντάφι το βράδυ της Τρίτης στη Βεγγάζη, που απέχει περίπου χίλια χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πόλη πυροδοτήθηκαν από τη σύλληψη του ακτιβιστή δικηγόρου, Φάτι Τουρμπίλ, ο οποίος φέρεται ότι αφέθηκε ελεύθερος μετά τη διαδήλωση.


Η σημερινή ημέρα είναι η επέτειος από τα επεισόδια της 17ης Φεβρουαρίου του 2006 στη Βεγγάζη, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν πολλούς διαδηλωτές οι οποίοι επιτίθεντο κατά του ιταλικού προξενείου στην πόλη.

Οι αρχές έχουν πει ότι δεν θα ανεχτούν μία λαϊκή εξέγερση.