ΚΟΣΜΟΣ

Επιστρέφει στη Μαδαγασκάρη ο εξόριστος πρόεδρος

Επιστρέφει στη Μαδαγασκάρη ο εξόριστος πρόεδρος
Την επιστροφή του στη Μαδαγασκάρη το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μαρκ Ραβαλομανάνα, από τη Νότια Αφρική, όπου...

Την επιστροφή του στη Μαδαγασκάρη το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μαρκ Ραβαλομανάνα, από τη Νότια Αφρική, όπου ζει εξόριστος από το 2009, όταν ο πολιτικός αντίπαλός του Αντρί Ρατζολίνα, υποστηριζόμενος από το στρατό, κατέλαβε την εξουσία.

Ο Ραβαλομανάνα τόνισε ότι επιστρέφει στη χώρα του για να προωθήσει "απευθείας συνομιλίες" και για να "συμμετάσχει στην προετοιμασία εκλογών".


Ο Ραβαλομανάνα υποστήριξε ότι παραμένει "ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος" της Μαδαγασκάρης.

Αντιμέτωπος με μια λαϊκή εξέγερση το 2009, ο Ραβαλομανάνα αναγκάσθηκε να παραδώσει την εξουσία σε ένα στρατιωτικό διευθυντήριο, το οποίο ανέθεσε αμέσως τη διακυβέρνηση της χώρας στον Αντρί Ρατζολίνα.


Ο Ραβαλομανάνα καταδικάσθηκε ερήμην τον Αύγουστο του 2010 σε ισόβια καταναγκαστικά έργα για το θάνατο περίπου 30 διαδηλωτών μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, στις 7 Φεβρουαρίου του 2009.

Ο Μαρκ Ραβαλομανάνα θα συλληφθεί αμέσως μετά την άφιξή του στη Μαδαγασκάρη, κατ΄εφαρμογήν της καταδικαστικής απόφασης, προειδοποίησε χθες η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Κριστίν Ραζαναμαχαζόα.