ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλία Αμπάς-Ομπάμα για τον ισραηλινό εποικισμό

Συνομιλία Αμπάς-Ομπάμα για τον ισραηλινό εποικισμό
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς είχαν τηλεφωνική συνομιλία...

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς είχαν τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας σχεδόν μίας ώρας σήμερα, παραμονή της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την ισραηλινή εποικιστική πολιτική στα αραβικά εδάφη.

"Κατά τη συνομιλία τους οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, στην κατάσταση στην περιοχή καθώς και στο σχέδιο απόφασης που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες" ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Αμπάς, Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα, χωρίς να επεκταθεί.

"Η συνομιλία τους διήρκεσε πάνω από 50 λεπτά και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές και τις διαβουλεύσεις" πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Νταν Μέριντορ, κάλεσε σήμερα τους Παλαιστίνιους να επαναλάβουν τις άμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, που έχουν ανασταλεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

"Τίποτε δεν πρόκειται να λυθεί χωρίς τις άμεσες διαπραγματεύσεις" εκτίμησε ο κ. Μέριντορ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας, Γιάνος Μαρτόνι, με την ευκαιρία της επίσκεψή του στη Βουδαπέστη.

"Έχουμε ανάγκη να καθήσουμε σε ένα τραπέζι για να διευθετηθούν τα προβλήματα που εκρεμούν. Το παράδειγμα με τα δύο κράτη είναι σαφές. Τα ερωτήματα που πρέπει λοιπόν να επιλυθούν είναι: οι πρόσφυγες, η Ιερουσαλήμ, η ασφάλεια" επισήμανε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Ερωτηθείς να σχολιάσει την εξέγερση στην Αϊγυπτο που οδήγησε τον Χόσνι Μουμπάρακ στην αποχώρησή του από την εξουσία ο κ. Μέριντορ είπε: "Είναι πολύ ελπιδοφόρο που τα σλόγκαν προέρχονταν από δυτικά λεξικά και όχι από ισλαμικά. Η πρώτη φάση τελείωσε, μένει τώρα να δούμε πως θα μεταφραστεί η δημοκρατία στην Αίγυπτο".

Για τον ίδιο η σχέση Αιγύπτου-Ισραήλ "είναι μια ακέραιη σταθερή σχέση σαν πέτρα πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή".