ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματική ένταση Ιράν-Ισπανίας

Διπλωματική ένταση Ιράν-Ισπανίας
Η Ισπανία και η Βρετανία ανακοίνωσαν, σήμερα, ότι αμφότερες διαμαρτυρήθηκαν προς το Ιράν...

Η Ισπανία και η Βρετανία ανακοίνωσαν, σήμερα, ότι αμφότερες διαμαρτυρήθηκαν προς το Ιράν, επειδή κρατήθηκε εκεί για ένα τετράωρο από την αστυνομία ένας ισπανός διπλωμάτης, επειδή παραβρέθηκε σε μία λαϊκή διαδήλωση.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Τρινιντάντ Χιμένεθ, στο τέλος των επίσημων συνομιλιών που είχε σήμερα στο Λονδίνο με τον ομόλογό της, Ουΐλιαμ Χέϊγκ, κατέστησε σαφές ότι η Μαδρίτη εκτιμά πως είναι "σοβαρό και απαράδεκτο" να κρατείται 4 ώρες από την αστυνομία διπλωμάτης της Ισπανίας.

Πρόκειται για τον Ινάθιο Πέρες Κάμπρα, αρμόδιο για τις προξενικές υποθέσεις στην ισπανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, που τη Δευτέρα παραβρέθηκε στο χώρο μιας λαϊκής διαδήλωσης.

Εκλήθη, πάντως, ο ιρανός πρεσβευτής, στη Μαδρίτη, και έγινε αποδέκτης διαβήματος της ισπανικής κυβέρνησης για το ζήτημα. Διαμαρτυρία προς την ιρανική κυβέρνηση για το ίδιο ζήτημα έκανε, στην Τεχεράνη, ο ισπανός πρεσβευτής εκεί, τόνισε η κυρία Χιμένεθ.

Τέλος, η ίδια δεν απέκλεισε "να ανακληθεί για διαβουλεύσεις στη Μαδρίτη" ο πρεσβευτής της Ισπανίας στην Τεχεράνη, πρόσθεσε η αξιωματούχος. Αποσαφήνισε συγχρόνως ότι αυτό θα γίνει, "εάν η Μαδρίτη δεν ικανοποιηθεί από τις εξηγήσεις της Τεχεράνης" στο ζήτημα του αρμόδιου για τις προξενικές υποθέσεις διπλωμάτη της στην Τεχεράνη.