ΚΟΣΜΟΣ

Τα βλέμματα στραμμένα στο Μπαχρέιν

Τα βλέμματα στραμμένα στο Μπαχρέιν
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Μπαχρέιν καθώς σήμερα γίνονται οι κηδείες των τεσσάρων σιιτών διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τις...

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Μπαχρέιν καθώς σήμερα γίνονται οι κηδείες των τεσσάρων σιιτών διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις. Οι τελετές έχουν ήδη ξεκινήσει και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τα θύματα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.


"Θα συγκρουστούμε με την αστυνομία, θα υπάρξει βία" δήλωσε νωρίτερα ένας σιίτης διαδηλωτής στο BBC.


Χθες τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές βρήκαν το θάνατο σε μάχες με την αστυνομία που ξεκίνησαν με την επιδρομή των μονάδων αποκατάστασης της τάξης, λίγο πριν την αυγή, ενάντια στο πλήθος των διαδηλωτών που διανυκτέρευαν στην πλατεία Περλ (Μαργαριταριού)στην πρωτεύουσα της χώρας Μανάμα.


Επίσης όπως καταγγέλλεται υπάρχουν περισσότεροι από 230 τραυματίες, δεκάδες συλληφθέντες, ενώ τουλάχιστον 60 αγνοούνται.


Η όποια νέα αντίδραση του στρατού, σύμφωνα με αναλυτές, θα φέρει τη βασιλική οικογένεια σε απευθείας σύγκρουση με τους σιίτες μουσουλμάνους που απαρτίζουν και τη μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας σε αυτή τη χώρα του 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.


Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την κυβέρνηση του Μπαχρέιν να δείξει αυτοσυγκράτηση και να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.


Έκκληση για αυτοσυγκράτηση έκαναν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Εντωμεταξύ η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει την αστυνομία να επιτίθεται σε διαδηλωτές.