ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες διαδηλωτές νεκροί από πυρά ελεύθερων σκοπευτών

Δεκάδες διαδηλωτές νεκροί από πυρά ελεύθερων σκοπευτών
Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε συγκρούσεις με...

Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε συγκρούσεις με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης στην πόλη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στα χειρότερα επεισόδια από την άνοδο του Μουάμαρ Καντάφι πριν τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών από κτηριακό συγκρότημα όπου έχουν αποσυρθεί, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. "Δεκάδες σκοτώθηκαν. . . όχι 15, δεκάδες. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας σφαγής εδώ", είπε. Ο άνδρας πρόσθεσε ότι βοήθησε να μεταφερθούν πολλά από τα θύματα σε ένα τοπικό νοσοκομείο.

Οι λιβυκές αρχές δεν έχουν επιτρέψει σε ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον του Καντάφι και ξέσπασαν ταραχές κι η μαρτυρία αυτή δεν μπορεί να επαληθευτεί• δεν υπάρχει επιβεβαίωση ή διάψευσή της από επίσημη πηγή.

Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν δημιουργήσει μια περίμετρο ασφαλείας 50 μέτρων γύρω από ένα "κέντρο διοίκησης" στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί και ακροβολισμένοι σκοπευτές πυροβολούν οποιονδήποτε πλησιάσει.

Δήλωσε ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν "αφού οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ορμήσουν στο κέντρο διοίκησης αλλά δέχθηκαν πυρά από τις δυνάμεις ασφαλείας, από πύργους επιτήρησης και σημεία κοντά στο κέντρο".

Ένας ακόμα κάτοικος είχε και εκείνος πει νωρίτερα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι οχυρωμένες στο συγκρότημα, το οποίο επίσης αποκάλεσε "κέντρο διοίκησης".

Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες σε μια σκληρή επιχείρηση καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες εμπνέονται από τους ξεσηκωμούς σε Τυνησία κι Αίγυπτο--δύο γειτονικές χώρες.

Η βία μοιάζει να επικεντρώνεται στη Βεγγάζη, περίπου 1.000 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου πάντοτε η υποστήριξη προς τον Καντάφι ήταν πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι σε άλλες περιοχές της Λιβύης. Στην πόλη τα τρόφιμα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η εξέγερση έχει προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana μετέδωσε επικαλούμενο "ασφαλείς" πηγές ότι "δεκάδες άτομα" συνελήφθησαν σε πολλές λιβυκές πόλεις κι υποστήριξε ότι ανήκουν σε ένα "ξένο δίκτυο" το οποίο προσπαθεί να "αποσταθεροποιήσει" τη χώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι συλληφθέντες ανήκουν σε ένα "ξένο δίκτυο (και έχουν) εκπαιδευτεί για να βλάψουν τη σταθερότητα της Λιβύης, τόσο όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών της όσο και όσον αφορά την εθνική της ενότητα".

Πάντοτε κατά το Jana, οι συλληφθέντες είναι "τυνήσιοι, αιγύπτιοι, σουδανοί, παλαιστίνιοι και σύριοι" καθώς και "τούρκοι".