ΚΟΣΜΟΣ

Ο προγραμματιστής που κορόιδεψε την CIA

Ο προγραμματιστής που κορόιδεψε την CIA
Ένας προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών κατάφερε να ξεγελάσει την αμερικανική CIA...

Ένας προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών κατάφερε να ξεγελάσει την αμερικανική CIA και να αποσπάσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ, λέγοντας ότι έχει αναπτύξει ένα λογισμικό που μπορεί να σταματήσει τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα.

Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της πιο διάσημης μυστικής υπηρεσίας στον κόσμο είχαν πιστέψει σε τέτοιο βαθμό τον Dennis Montgomery, που έπεισαν με τη σειρά τους τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, George Bush, να διατάξει δύο επιβατικά αεροπλάνα με προορισμό τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στο Λονδίνο. Ο συναγερμός στον Λευκό Οίκο ήταν τέτοιας σπουδαιότητας, που υπήρχαν ακόμα και σκέψεις τα δύο αεροπλάνα να καταρριφθούν.

Η «πληροφορία» που τους είχε δώσει ο 57χρονος Αμερικανός έλεγε ότι τα δύο αεροσκάφη έχουν γίνει στόχος αεροπειρατών της Αλ Κάιντα. Φυσικά, η πληροφορία αποδείχτηκε ψευδής. Το περιστατικό έγινε το 2003.

Όμως, ακόμα και πιο πρόσφατα, το 2008, ο πανούργος προγραμματιστής επικοινώνησε πάλι με τη CIA και ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που είχε αποκωδικοποιήσει, Σομαλοί τρομοκράτες σχεδίαζαν να διακόψουν την τελετή εγκατάστασης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Το λογισμικό που «πούλησε» στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών υποτίθεται ότι μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει μηνύματα προς τρομοκράτες, που ήταν κρυμμένα στις μεταδόσεις του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera.

Επίσης, το πρόγραμμά του μπορούσε να «αναγνωρίσει» τους ηγέτες των τρομοκρατών από φωτογραφίες τραβηγμένες από αεροσκάφη τύπου drone ή να «εντοπίσει» τον ήχο από εχθρικά υποβρύχια. Ο Montgomery έλεγε χαρακτηριστικά ότι το πρόγραμμά του μπορούσε να σώσει τις ζωές των Αμερικανών.

Η απάτη αποδείχτηκε, αφού ο 57χρονος είχε εισπράξει εκατομμύρια δολάρια από την CIA και δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ για να γλιτώσει τον εξευτελισμό η υπηρεσία πληροφοριών.

Ο Montgomery δεν διώχθηκε ποτέ για τη συγκεκριμένη υπόθεση, βρίσκεται όμως τώρα υπόδικος για πλαστές επιταγές σε καζίνο του Λας Βέγκας.