ΚΟΣΜΟΣ

Ταξιδιωτικές οδηγίες από Γαλλία-Σουηδία για τη Λιβύη

Ταξιδιωτικές οδηγίες από Γαλλία-Σουηδία για τη Λιβύη
Η Σουηδία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να αποφύγουν...

Η Σουηδία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στη Λιβύη «μέχρι νεωτέρας», επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη κατάσταση χάους στη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι 40 με 50 Σουηδοί ζουν στη βορειοαφρικανική χώρα.

Περίπου 40 Λίβυοι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Λιβύης στη Στοκχόλμη ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα γαλλικά σχολεία στη Λιβύη και κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να επιστρέψουν στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκιέ, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ο υπουργός είπε ότι 30 Γάλλοι έφυγαν από τη Βεγγάζη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων, και ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Τρίπολη.

«Προσπαθούμε να οργανώσουμε τα πράγματα ώστε τα γαλλικά σχολεία να κλείσουν τώρα και καλούμε τους Γάλλους και τις οικογένειές τους που βρίσκονται στην Τρίπολη και γενικά στη Λιβύη να γυρίσουν στη Γαλλία», είπε σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Σχεδόν 750 Γάλλοι ζουν στη Λιβύη, είπε ο Βοκιέ διευκρινίζοντας ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει άμεση απειλή» γι’ αυτούς.

Επίσης, ξένες πετρελαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη απομακρύνουν από τη χώρα τους εργαζόμενούς τους.