ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Χριστόφια-Ιζτζάν για το Κυπριακό

Συνάντηση Χριστόφια-Ιζτζάν για το Κυπριακό
Έκκληση στις προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις της Κύπρου να συμβάλουν θετικά στη διαδικασία...

Έκκληση στις προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις της Κύπρου να συμβάλουν θετικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, έκανε σήμερα ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού κόμματος "Ενωμένη Κύπρος", Ιζέτ Ιζτζάν.

Ο κ. Ιτζιάν και αντιπροσωπεία του κόμματός του συζήτησαν με τον πρόεδρο Χριστόφια την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο κ. Ιζτζάν είπε ότι η διαδικασία των συνομιλιών συνεχίζεται, "όμως είναι φανερό ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα".

"Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω στο σημείο αυτό ότι εμείς ως κόμμα Ενωμένη Κύπρος υποστηρίζουμε μια όσον το δυνατό, πιο σύντομη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, μια ομοσπονδιακή λύση", πρόσθεσε.

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι η λύση πρέπει να προέλθει μέσα από τις κοινές προσπάθειες των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Ιζτζάν επεσήμανε ότι βασικό για τη λύση είναι "να προστατεύει τα συμφέροντα και δικαιώματα του Κυπριακού λαού, τα ανθρώπινα δικαιώματά του και θα πρέπει σίγουρα να συμπεριλαμβάνει τη μία και μόνη κυριαρχία, τη μια διεθνή κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου".

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός απάντησε αρνητικά στην ερώτηση κατά πόσο στη συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια συζητήθηκαν και οι κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων ενάντια στα οικονομικά μέτρα της Άγκυρας.

"Δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο, αφορά, σε πρώτο πλάνο, τους Ελληνοκύπριους, είναι όμως ένα ζήτημα, το οποίο αφορά όλους τους Τουρκοκύπριους, που προσπαθούν αυτή τη στιγμή μέσα από μια μόνιμη ενότητα, να παλέψουν ενάντια σε αυτές τις πολιτικές", ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ