ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη 31 ανθρώπων για εμπρησμό τρένου στην Ινδία

Καταδίκη 31 ανθρώπων για εμπρησμό τρένου στην Ινδία
Ειδικό δικαστήριο στο δυτικό ινδικό κρατίδιο, Γκουτζαράτ έκρινε 31 ανθρώπους ένοχους για εμπρησμό επιβατικής αμαξοστοιχίας τρένου στην...

Ειδικό δικαστήριο στο δυτικό ινδικό κρατίδιο, Γκουτζαράτ έκρινε 31 ανθρώπους ένοχους για εμπρησμό επιβατικής αμαξοστοιχίας τρένου στην πόλη Γκόντρα το 2002.

Η επίθεση στο Sabarmati Express το 2002 άφησε 59 νεκρούς και προκάλεσε μια σειρά από ταραχές, τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί στην Ινδία, που προκάλεσαν το θάνατο 1.000 ανθρώπων, κυρίως μουσουλμάνων. Οι αρχές του Γκουτζαράτ είχαν δεχθεί επικρίσεις για την αναποτελεσματικότητά τους να σταματήσουν τις ταραχές.


Στη δίκη, περισσότεροι από 90 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για συνωμοσία και φόνο ενώ το Οι 31 κρίθηκαν ένοχοι συνωμοσίας και φόνων από πρόθεση. Άλλοι 63 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.


Εξεταστική επιτροπή της κυβέρνησης που συστάθηκε το 2008 έκρινε ότι η πυρκαγιά αποτέλεσε μέρος "προ-σχεδιασμένης συνωμοσίας". Απάλλαξε επίσης τον επικεφαλής του Γκουτζαράτ, Narendra Modi από κατηγορίες για το ρόλο του στις ταραχές που ακολούθησαν.


Η επιτροπή που εξέτασε περισσότερες από 1.000 μαρτυρίες κατά τη διάρκεια έξι ετών, διαπίστωσε ότι 140 λίτρα βενζίνης είχαν αγοραστεί με σκοπό την πυρκαγιά του τρένου, ανατρέποντας προηγούμενη έρευνα που έκανε λόγο για ατύχημα.


Πολλοί θεωρούν ότι οι ταραχές του 2002 είχαν συμβάλει καθοριστικά στην ήττα του BJP στις εκλογές του 2004 και αμαύρωσαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του. Μετά από τις ταραχές, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρνηθεί να εκδώσουν βίζα για το Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργό του κρατιδίου, ενώ το Κογκρέσο είχε καταδικάσει την κυβέρνησή του κάνοντας λόγο για ‘σύγχρονους Νέρωνες’ που επέτρεψαν να γίνουν μαζικές σφαγές μουσουλμάνων και φρόντισαν να μείνουν ατιμώρητες.