ΚΟΣΜΟΣ

"Πολεμικό" διάγγελμα Καντάφι

"Πολεμικό" διάγγελμα Καντάφι
"Θα πεθάνω σαν μάρτυρας" - Απειλεί με βία και θανατική ποινή

Ο Μοαμάρ Καντάφι ξεκίνησε το διάγγελμά του επαινώντας τους διαδηλωτές και τόνισε ότι «άλλοι» θέλουν να αμαυρώσουν την «επανάστασή σας».

Προβάλλονται εικόνες που δείχνουν ότι οι Λίβυοι είναι «κακοί άνθρωποι», αναφερόμενος στα ξένα ΜΜΕ. Κατηγόρησε τα αραβικά media ( Αλ Τζαζίρα, Αλ Αραμπίγια) ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα της Λιβύης και προδίδουν τον λιβυκό λαό.

Τόνισε ότι δεν είναι ο πρόεδρος της χώρας, είναι ο ηγέτης της λιβυκής επανάστασης. Η επανάσταση σημαίνει θυσίες μέχρι το τέλος της ζωής.

Υποστήριξε ότι «έχει λύσει το ζήτημα της εξουσίας στη Λιβύη» επιμένοντας ότι η εξουσία δεν ανήκει σε αυτόν αλλά στις «λαϊκές επιτροπές» και το λαό της Λιβύης.

Κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν από τα σπίτια τους και να κυνηγήσουν τα «τρωκτικά» από τους δρόμους. Ζήτησε από τους υποστηρικτές να στραφούν εναντίον των στασιαστών.

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε βία θα το κάνουμε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και το σύνταγμα της Λιβύης». Προειδοποίησε ότι δεν έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί βία μέχρι στιγμής.

Θα τιμωρηθούν με θανατική ποινή όποιοι δεν συμμορφωθούν με το σύνταγμα, όσοι διαπράξουν εγκλήματα και δολοφονίες και προχωρήσουν σε πράξεις που οδηγούν σε εμφύλιο πόλεμο, είπε, διαβάζοντας από κάποιο νομικό βιβλίο.

Επανέλαβε ότι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, θα παλέψει για τη Λιβύη μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός του με το λαό πίσω του. «Είστε ένας συμπαγής βράχος», είπε.

«Αύριο μια νέα διοίκηση θα σχηματιστεί με νέες τοπικές αρχές». Ο γιος του, Σαΐφ, θα έχει ρόλο στη νέα κυβέρνηση και θα συναντηθεί με τους ξένους πρεσβευτές και τα ΜΜΕ.

Μίλησε για το δικό του σπίτι που βομβάρδισαν οι «υπερδυνάμεις» και τα παιδιά του που σκοτώθηκαν στο παρελθόν, επειδή αυτός ήταν ο ηγέτης της επανάστασης.

Όταν γινόντουσαν αυτά τα γεγονότα πού ήταν αυτά τα «τρωκτικά»; Ήταν στις ΗΠΑ, είπε.

«Πρόκειται για πληρωμένα τρωκτικά που δυσφημούν τη Λιβύη. Δεν θα φύγω από αυτή τη χώρα. Θα πεθάνω σαν μάρτυρας».

«Η Λιβύη και η Αφρική δεν θα εγκαταλείψουν τη δόξα τους. Νικήσαμε τις υπερδυνάμεις – ΗΠΑ και Μ. Βρετανία- και θα μείνουμε εδώ, δεν υπακούμε».

Για τη Βεγγάζη είπε ότι μπήκαν οι στρατιωτικές δυνάμεις για να την ελευθερώσουν, όσο για τους διαδηλωτές ότι «είχαν πάρει ναρκωτικά».

Το Αλ Τζαζίρα χαρακτήρισε το διάγγελμα, που κράτησε για περισσότερο από μία ώρα, ως ακατανόητο. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν είναι σαφές αν πρόκειται για "ζωντανό" ή βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Νέα στοιχεία μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Al Jazeera για τον βομβαρδισμό από πολεμικά αεροσκάφη της πρωτεύουσας Τρίπολης, χθες Δευτέρα.

Σύμφωνα με το δίκτυο, τα αεροπλάνα στόχευαν σε αποθήκες πυρομαχικών, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο στρατιώτες να ενωθούν με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και να έχουν πρόσβαση σε οπλισμό.

Την ώρα που πληθαίνουν οι μαρτυρίες για τη χρήση αλόγιστης βίας κατά των διαδηλωτών, με τανκς, βομβαρδιστικά αεροπλάνα και μισθοφόρους να πολεμούν για τη διατήρηση του καθεστώτος, ο πρέσβης της Λιβύης στις ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από αξιωματούχος του "δικτατορικού καθεστώτος". Στην ίδια πράξη προχώρησαν και άλλες διπλωματικές αποστολές της Λιβύης ανά τον κόσμο.

«Παραιτούμαι από το να υπηρετώ το σημερινό δικτατορικό καθεστώς. Όμως δεν θα παραιτηθώ ποτέ από το να υπηρετώ το λαό μας έως ότου οι φωνές του φτάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο, έως ότου οι στόχοι τους επιτευχθούν», δήλωσε ο πρεσβευτής Άλι Αουτζάλι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του δικτύου ABC "Good Morning America".

«Του ζητώ να φύγει και να αφήσει ήσυχο το λαό μας», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή και το Μπανγκλαντές ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρεσβευτής της Λιβύης στη Ντάκα παραιτήθηκε, προφανώς σε διαμαρτυρία για την καταστολή των αντικαθεστωτικών από τις αρχές της Τρίπολης.

«Ανακοινώνουμε στο λαό της Λιβύης, τον αραβικό κόσμο και τη διεθνή κοινότητα ότι υποστηρίζουμε το λαό στην εξέγερσή του κατά της μηχανής καταπίεσης και επίθεσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανέγνωσε αξιωματούχος των γραφείων της Λιβύης στην UNESCO εξ ονόματος του λίβυου πρεσβευτή στη Γαλλία Μοχάμεντ Σαλαχεντίν Ζάρεμ και του λίβυου πρεσβευτή στην UNESCO Αμπντουλσαλάμ ελ Καλάλι.

«Ζητούμε την παύση της τρομοκρατίας απ’ όπου κι αν προέρχεται» και «παραμένουμε στη θέση μας για να υπηρετήσουμε τον ελεύθερο λαό της Λιβύης», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή.

Ο αξιωματούχος που ανέγνωσε το μήνυμα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι οι δύο πρεσβευτές δεν παραιτούνται.

Η οργάνωση Human Rights Watch υποστηρίζει ότι μόνο στην Τρίπολη 62 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή.

Περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, ενώ 400 νεκρούς επιβεβαιώνουν τα νοσοκομεία.

Αυτοσχέδιο νεκροτομείο

Ένα ιδιαίτερο νεκροτομείο, το οποίο θα μπορεί να δεχθεί έως και 450 σορούς, έχει διευθετηθεί σε χώρο πλησίον του κεντρικού νοσοκομείου της Τρίπολης, γεγονός που τεκμαίρει το εύρος και τη βιαιότητα της κατασταλτικής επιχείρησης κατά των διαδηλωτών κατά του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ένα νεκροτομείο εγκαταστάθηκε σε σχολείο, σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό νοσοκομείο Σεμπιάα. Έχει δυνατότητα υποδοχής 450 σορών», τόνισε ο Σουχάιρ Μπελχάσεν, πρόεδρος της FIDH, η οποία εδρεύει στο Παρίσι. Οι πληροφορίες του βασίζονται σε πηγές της τοπικής Λιβυκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η FIDH δεν ήταν σε θέση σήμερα να επιχειρήσει έναν συνολικό απολογισμό των βιαιοτήτων, οι οποίες μετά τη Βεγγάζη-δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα-άρχισαν να εξαπλώνονται πλέον και στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν πως σημειώνονται βίαια επεισόδια κατά κύριο λόγο στα ανατολικά προάστια Φασλούμ και Τατζούρα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «σφαγές» αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και για αφρικανούς μισθοφόρους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα και άρχισαν να πυροβολούν περαστικούς.

Εγκαταλείπουν οι ξένοι υπήκοοι τη χώρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται αποστολές διαφόρων χωρών για να απομακρύνουν τους πολίτες τους από τη χώρα. Η Τουρκία αποστέλλει οχηματαγωγά πλοία προκειμένου να απομακρύνει περίπου 25.000 τούρκους πολίτες, ενώ και η Ιταλία ετοιμάζεται να στείλει αεροσκάφος C-130. Η Ρωσία έχει προγραμματίσει να στείλει 4 αεροσκάφη, ενώ η Ολλανδία ένα. Η Γερμανία στέλνει δύο στρατιωτικά αεροπλάνα και η Αίγυπτος έσειλε άλλα δύο για να επαναπατρίσει τους δικούς της πολίτες.

Το αεροδρόμιο της Βεγγάζης της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Λιβύης που απέχει 1.000 χιλιόμετρα από την Τρίπολη είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί, καθώς οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης έχουν βομβαρδιστεί και καταστραφεί, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Άχμαντ Αμπούλ Γέιτ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος στην έκτακτη σύνοδό του σήμερα το απόγευμα αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Λιβύης στις συνόδους του. «Το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της Λιβύης στις Συνόδους του και σε κάθε οργανισμό που εξαρτάται από τον Αραβικό Σύνδεσμο μέχρις ότου οι λιβυκές αρχές αποδεχθούν τις διεκδικήσεις του λιβυκού λαού και εγγυηθούν την ασφάλειά του», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει κοινή στάση

Οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για πιθανές κυρώσεις κατά του Λιβυκού καθεστώτος, λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών, αλλά προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία, λόγω της αντίδρασης της Ιταλίας και της Μάλτας, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.

Το θέμα εξετάζεται κατά τη διάρκεια συνόδου των πρεσβευτών από τις 27 χώρες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αφού συζητήθηκε χθες από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών.

Από το «πλήρες οπλοστάσιο» των μέτρων, οι κλασικές κυρώσεις της Ευρώπης, όπως η απαγόρευση της θεώρησης εισόδου ή το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, «είναι μεταξύ των πιθανών επιλογών», όπως και το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις, που άρχισαν από τα τέλη του 2008 ενόψει της σύναψης μιας πρώτης συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τρίπολης, δήλωσε μια από τις πηγές αυτές.

Η Γερμανία απείλησε σήμερα την Τρίπολη με «κυρώσεις» σε περίπτωση νέων βιαιοτήτων κατά των διαδηλωτών.

Η Κάθριν Άστον, επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε από το Κάιρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναστέλλει μια εμπορική συμφωνία-πλαίσιο που διαπραγματευόταν με την Λιβύη: «Λυπάμαι για τις απώλειες ζωών και καταδικάζω όλες τις πράξεις βίας. Εμείς θα αναστείλουμε τη συμφωνία-πλαίσιο για την οποία είμαστε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης».

Ο Λευκός Οίκος κατάγγειλε,επίσης, τη "θλιβερή βία" που ασκείται κατά των διαδηλωτών στη Λιβύη που καταγγέλουν το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι.

"Στέλνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της θλιβερής βίας στη Λιβύη", δήλωσε στο Τύπο ο Τζέι Κάρνι, εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από το προεδρικό αεροσκάφος που μεταφέρει τον αμερικανό πρόεδρο στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Διαβάστε επίσης:

Σε λειτουργία το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης

Θαλάσσια επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων