ΚΟΣΜΟΣ

Τσακώνονται για μία… σφίγγα

Τσακώνονται για μία… σφίγγα
Με απαγόρευση όλων των γερμανικών αρχαιολογικών ανασκαφών απειλεί το Βερολίνο ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού, αν η Γερμανία δεν επιστρέψει...

Με απαγόρευση όλων των γερμανικών αρχαιολογικών ανασκαφών απειλεί το Βερολίνο ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού, αν η Γερμανία δεν επιστρέψει ως τον Ιούνιο ένα αρχαίο άγαλμα της Σφίγγας, το οποίο είχε ανακαλυφθεί στην αρχαία πόλη των Χεταίων Χατούσα, ανατολικά της Άγκυρας.

Η Σφίγγα, η οποία ανακαλύφθηκε από Γερμανούς, βρίσκεται από το 1915 στο μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο όπου αρχικά επρόκειτο απλώς να αποκατασταθεί, αναφέρει η εφημερίδα Ταγκεσπίγκελ, η οποία δημοσιεύσει συνέντευξη του Τούρκου υπουργού.

"Αν από σήμερα μέχρι την έναρξη της περιόδου των ανασκαφών δεν υπάρξει συμφωνία , είμαι αποφασισμένος να ακυρώσω την άδεια για ανασκαφές στη Χατούσα", δήλωσε ο Γκιουνάι.

Η ευθύνη των ανασκαφών θα ανατεθεί στην περίπτωση αυτή σε Τούρκους αρχαιολόγους, όπως συνέβη ήδη φέτος με το ρωμαϊκό αρχαιολογικό χώρο του Αλζανόι, στη δυτική Τουρκία, πρόσθεσε ο υπουργός.

Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (DAI) διεξήγε ανασκαφές στο Αλζανόι από το 1926. Ο Γκιουνάι έχει ζητήσει μάλιστα να αφιερώσει το DAI περισσότερα κεφάλαια για την προστασία και τη συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου της Χατούσα, ο οποίος χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού.