ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς, Ρουμανία, Τουρκία σε επιχείρηση επαναπατρισμού

Καναδάς, Ρουμανία, Τουρκία σε επιχείρηση επαναπατρισμού
Περίπου 200 Καναδοί εγκατέλειψαν το βράδυ της Πέμπτης την Λιβύη χάρη στη βοήθεια συμμαχικών χωρών και μετά την επιχείρηση διάσωσης που...

Περίπου 200 Καναδοί εγκατέλειψαν το βράδυ της Πέμπτης την Λιβύη χάρη στη βοήθεια συμμαχικών χωρών και μετά την επιχείρηση διάσωσης που οργάνωσε η κυβέρνηση του Καναδά, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ. «Οι περισσότεροι Καναδοί που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Τρίπολης αναχώρησαν», δήλωσε ο Δημήτρης Σούδας, εκπρόσωπος του καναδού πρωθυπουργού. Από την πλευρά του ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Λόρενς Κάνον διευκρίνισε νωρίτερα πως οι Καναδοί που είχαν καταφύγει το αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας εγκατέλειψαν ή είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα με αεροσκάφη, αλλά και πλοία τα οποία ναύλωσαν η Βρετανία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ.

Και η Ρουμανία επιχειρεί τον επαναπατρισμό126 Ρουμάνων πολιτών από τη Λιβύη, μέσω ειδικών πτήσεων που οργάνωσαν άλλες χώρες. Ωστόσο, πολλοί Ρουμάνοι που εργάζονται στη Λιβύη και ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, θα επιβιβαστούν στα μεταγωγικά αεροσκάφη που στέλνει στην αφρικανική χώρα το ρουμανικό Υπουργείο Άμυνας. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα για όσους Ρουμάνους του επιθυμούν να ταξιδέψουν με το φέρι-μποτ των 500 θέσεων, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε στο λιμάνι της Βεγγάζης.

Κατά την παρούσα περίοδο υπάρχουν 500 Ρουμάνοι που παραμένουν στη Λιβύη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ρουμανικής πρεσβείας στην Τρίπολη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 220 από αυτούς, έχουν ζητήσει πληροφορίες προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Άμυνας οργανώνει την αποστολή μεταγωγικών αεροσκαφών, ενώ έχουν ζητηθεί οι ειδικές άδειες υπερπτήσεων και προσγειώσεων, από τις αρμόδιες αρχές της Λιβύης.

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο χάος που επικρατεί μεταξύ των διπλωματικών αρχών, των δημοσίων υπηρεσιών και των διευθύνσεων των αεροδρομίων στην αφρικανική χώρα, αλλά και στο γεγονός ότι οι Ρουμάνοι δε βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε ένα μέρος, καθώς εργάζονται σε εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές περιοχές.

Στην Τουρκία ήδη επαναπατρίστηκαν 7.062 πολίτες, με τη χρήση θαλασσίων και αεροπορικών μέσων από τη 19η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου των Εξωτερικών της Τουρκίας. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η οργάνωση «αερογέφυρας» με πτήσεις τσάρτερ που οργανώνουν οι εταιρίες που απασχολούν Τούρκους εργαζόμενους σε διάφορες περιοχές και πόλεις της Λιβύης.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών, Σετσούκ Γιουνάλ, τόνισε ότι 22 χώρες έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Τουρκίας, προκειμένου να οργανώσουν την απομάκρυνση και μεταφορά των πολιτών τους, από τη Λιβύη. Ωστόσο, το τουρκικό Υπουργείο των Εξωτερικών, δίνει προτεραιότητα στην απομάκρυνση των Τούρκων πολιτών, από την βορειοαφρικανική χώρα. Από την πλευρά τους, οι τουρκικές αερογραμμές (THY) έχουν πραγματοποιήσει 17 πτήσεις προς τη Λιβύη, μεταξύ 19-23 Φεβρουαρίου, μεταφέροντας Τούρκους πολίτες.

Πηγή: newscode.gr