ΚΟΣΜΟΣ

Θανατηφόρα η Ημέρα της Οργής και στο Ιράκ

Θανατηφόρα η Ημέρα της Οργής και στο Ιράκ
Χιλιάδες Ιρακινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, από το Κιρκούκ στο Βορρά ως τη Βασόρα στο Νότο, για να διαδηλώσουν, σήμερα...

Χιλιάδες Ιρακινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, από το Κιρκούκ στο Βορρά ως τη Βασόρα στο Νότο, για να διαδηλώσουν, σήμερα, "ημέρα οργής" κατά της διαφθοράς και της έλλειψης βασικών υπηρεσιών. Οι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες και πανό συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ζητώντας οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δουλειές και πάταξη της διαφθοράς. Περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να κατευθυνθούν στην πλατεία Ταχρίρ μετά την προσευχή.

Στους επτά ανήλθε ο αριθμός των νεκρών σ καθώς πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 10 τραυματίσθηκαν στη Μοσούλη, στο βόρειο τμήμα της χώρας κατά την επέμβαση της αστυνομίας για να διαλύσει διαδήλωση.

Οι πέντε διαδηλωτές στη Μοσούλη έχασαν τη ζωή τους από εξοστρακισμό σφαιρών που αστυνομικοί έρριξαν στον αέρα για να διαλύσουν διαδήλωση μπροστά από τα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης της Μοσούλης, 350 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, δήλωσε ο Σινάν αλ-Τζουμπούρι, συνταγματάρχης της αστυνομίας.

Τουλάχιστον δυο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν νωρίτερα σήμερα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της τάξης στην πόλη Χαουίτζα, 60 χλμ. βορείως της Βαγδάτης.

Οι αρχές έχουν επιβάλει αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά τις εκκλήσεις θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών προς τους Ιρακινούς να μην πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να προακλέσουν χάος και ότι ίσως αποτελέσουν στόχο της αλ-Κάιντα.

Οι αρχές της Βαγδάτης έχουν απαγορεύσει από τα μεσάνυχτα την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην πρωτεύουσα.