ΚΟΣΜΟΣ

Μειώνονται οι περιπτώσεις θανατικής ποινής στην Κίνα

Μειώνονται οι περιπτώσεις θανατικής ποινής στην Κίνα
Η Κίνα κατάργησε σήμερα την θανατική ποινή για 13 οικονομικά μη βίαια κακουργήματα και απαγόρευσε τις θανατικές ποινές για όσους...

Η Κίνα κατάργησε σήμερα την θανατική ποινή για 13 οικονομικά μη βίαια κακουργήματα και απαγόρευσε τις θανατικές ποινές για όσους παραβάτες ξεπερνούν την ηλικία των 75 ετών σε μία προσπάθεια να ελέγξει τις καταχρήσεις στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης της χώρας.


Είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της Κίνας προχωρούν σε μείωση του αριθμού των κακουργημάτων που επισύρουν τη θανατική ποινή αφότου ο τρέχων ποινικός κώδικας τέθηκε σε εφαρμογή το 1979.


Η Κίνα εκτελεί περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και οι επικριτές της ισχυρίζονται πως πάρα πολλά εγκλήματα τιμωρούνται με θάνατο.
Δεκατρείς οικονομικές και μη βίαιες προσβολές θα εξαιρεθούν από την λίστα των 68 εγκλημάτων που τιμωρούνται σήμερα με την ποινή του θανάτου, δήλωσε ο Lang Sheng, ο οποίος ηγείται της νομικής επιτροπής στο Εθνικό Λαϊκό Κονγκρέσσο, το νομοθετικό σώμα της Κίνας.


Στα 13 αυτά εγκλήματα περιλαμβάνονται η πλαστογράφηση και η πώληση τιμολογίων για την αποφυγή φόρων και το λαθρεμπόριο πολιτισμικών κειμηλίων και πολυτίμων μετάλλων όπως χρυσού με στόχο την έξοδό τους από τη χώρα.


Η θανατική ποινή μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για τη τιμωρία άλλων οικονομικών εγκλημάτων όπως η διαφθορά. "Το μεγάλο εμπόδιο, νομίζω, είναι η διαφθορά. Επειδή ακόμη υπάρχει πολύ έντονη η πεποίθηση μέσα στον κινεζικό πληθυσμό πως οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι πρέπει να πεθάνουν". Ο κόσμος θα αντιδρούσε στην κατάργηση της θανατικής ποινής για τη διαφθορά.