ΚΟΣΜΟΣ

Τον καθαίρεσε η διαφορά ώρας

Τον καθαίρεσε η διαφορά ώρας
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθαίρεσε σήμερα τον κυβερνήτη της περιοχής Καμτσάτκα...

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθαίρεσε σήμερα τον κυβερνήτη της περιοχής Καμτσάτκα, περιοχή όπου πέρσι σημειώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της αλλαγής της ώρας που επιβλήθηκε από το Κρεμλίνο στην περιοχή αυτή της Άπω Ανατολής.

Ο κ. Μεντβέντεφ υπέγραψε διάταγμα «που θέτει τέλος στη θητεία του κυβερνήτη της περιοχής της Καμτσάτκα, Αλεξέι Κουζμίτσκι» και διόρισε προσωρινό κυβερνήτη τον τοπικό αξιωματούχο Βλαντίμιρ Ιλιούκιν, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τον Μάρτιο του 2010 στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, όπου ζουν περίπου 400 χιλιάδες πολίτες, μειώθηκε κατά μία ώρα η διαφορά ώρας της με τη Μόσχα και έκτοτε η διαφορά της με το κέντρο της Ρωσίας φτάνει τις οκτώ ώρες, σε μια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν τη κλιματική αλλαγή.

Στα τέλη του περασμένου χρόνου οι κάτοικοι αντέδρασαν με μεγάλες κινητοποιήσεις στην απόφαση των τοπικών αρχών να μειωθεί περαιτέρω η διαφορά ώρας με τη Μόσχα.

Στα πανό τους οι πολλές χιλιάδες διαδηλωτές έγραφαν "Δεν θέλουμε να ζούμε στο σκοτάδι" , "Δώστε μας πίσω την ώρα που μας κλέψατε", "Δεν μπορούμε να πληρώνουμε το λογαριασμό του ηλεκτρικού" αλλά και πανό με συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν και του Μεντβέντεφ.

Η απομάκρυνση του Αλεξέι Κουζμίτσκι είναι η τελευταία μιας σειράς ανακατατάξεων σε περιφερειακούς επικεφαλής που αποφασίστηκαν από το Κρεμλίνο. Τώρα λέγεται ότι αναμένονται αλλαγές στους κυβερνήτες των περιοχών του Ταταρστάν και του Μπαχοστοστάν.

"Η Καμτσάτκα είναι μια πολύ δύσκολη περιοχή αλλά με καλές βάσεις για ανάπτυξη που δυστυχώς ο Αλεξέι Κουζμίτσκι δεν τις αξιοποίησε και άφησε τις ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες" αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.