ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις στην Τυνησία

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις στην Τυνησία
Την παραίτησή του κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας στη μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας...

Την παραίτησή του κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας στη μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας Μοχάμεντ Αφίφ Σέλμπι, ο οποίος κατείχε υπουργικό θώκο και στην προηγούμενη κυβέρνηση του Ζιν Ελ Αμπεντίν Μπεν Άλι, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ΤΑΡ.

Η παραίτηση του Σέλμπι ακολούθησε τη χθεσινή παραίτηση του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Γανούσι. Ο Σέλμπι, τεχνοκράτης που είχε σταδιοδρομήσει στον τομέα των τραπεζών και της βιομηχανίας είχε διορισθεί το 2004 ως επικεφαλής του υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και το 2010 ανέλαβε το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, αξίωμα που διατήρησε και στη μεταβατική κυβέρνηση.

Η παρουσία του δε, στη νέα μεταβατική κυβέρνηση είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των διαδηλωτών στην πλατεία της Κάσμπα στην Τύνιδα, οι οποίοι αξίωναν την παραίτηση της κυβέρνησης και του Γανούσι.

Ο Γανούσι παραιτήθηκε χθες, έπειτα από τις 48ωρης διάρκειας διαδηλώσεις και βιαιοπραγίες, που προκάλεσε πέντε νεκρούς στην Τύνιδα, ένα μήνα μετά την πτώση του προέδρου Μπεν Άλι. Στην πρωθυπουργία τον αντικατέστησε ο Μπέζι Κάιντ Εσέμπσι, 84 ετών, που είχε θητεύσει στις κυβερνήσεις του Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, πατέρα της τυνησιακής ανεξαρτησίας.