ΚΟΣΜΟΣ

Εκκενώνονται περιοχές στη Βολιβία λόγω κατολισθήσεων

Εκκενώνονται περιοχές στη Βολιβία λόγω κατολισθήσεων
Κατολισθήσεις κατέστρεψαν 150 σπίτια στην πρωτεύουσα της Βολιβίας...

Κατολισθήσεις κατέστρεψαν 150 σπίτια στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι αρχές εκκένωσαν τις απειλούμενες ζώνες.

«Έχουμε εκτιμήσεις για 150 γκρεμισμένα κτήρια και ίσως περισσότερα εξαιτίας κατολίσθησης, οι οικογένειες απώλεσαν τα πάντα», τόνισε στον Τύπο ο υπουργός Αμύνης Ρούμπεν Σααβέδρα, επικεφαλής της Πολιτικής Άμυνας, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την κατάσταση ως «δραματική».

Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 20 ανθρώπους το τελευταίο δίμηνο στη χώρα. Σύμφωνα με την δημαρχία της Λα Πας «συνολικά 400 με 500 σπίτια επλήγησαν από τις κατολισθήσεις, ή τις εγκατακρημνίσεις, «κινητικότητα που επιμένει και συνεχίζεται», όπως τόνισε ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου Έντουϊν Ερέρα.

Τα πληγέντα κτήρια βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές της πρωτεύουσας, η οποία έχει εγερθεί στο βάθος μίας στενής κοιλάδας. Οκτώ προάστια επλήγησαν, σε μία περιαστική ζώνη εννέα εκταρίων, όπου η οικοδόμηση είναι σχετικά ελεγχόμενη. Σύμφωνα με τη δημαρχία 100.000 κάτοικοι, από το 1,5 εκατομμύριο των δημοτών της, δεν έχουν πόσιμο νερό στον τομέα αυτό, ενώ και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Έξι από τις εννέα επαρχίες της Βολιβίας πλήττονται επί δίμηνο από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, που αποδίδονται στο κλιματικό φαινόμενο Λα Νίνια, και έχουν προκαλέσει πλημμύρες, κατολισθήσεις και διακοπή των οδικών συγκοινωνιών.