ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στη Λιβύη

Βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στη Λιβύη
Χάος επικρατεί για ακόμη μία μέρα στη Λιβύη

Οι δυνάμεις της εξέγερσης επανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Μάρσα ελ Μπρέγκα, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι πραγματοποίησαν «επιλεκτικές» αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Ατζνταμπίγια, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στόχος των επιθέσεων ήταν, κατά τα φαινόμενα, μια αποθήκη πυρομαχικών στα περίχωρα της πόλης, η οποία είχε δεχθεί επίθεση και πριν από δύο ημέρες, ενώ κάτοικοι δήλωσαν ότι στόχος των επιδρομών ήταν στρατιωτική βάση που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την πόλη.

«Πιθανώς να ζητήσουμε ξένη βοήθεια, πιθανώς οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στρατηγικών στόχων να καταφέρουν το οριστικό πλήγμα (στον Καντάφι)» δήλωσε ο Μούσταφα Γεριάνι, εκπρόσωπος του Συνασπισμού της 17ης Φεβρουαρίου στο πρακτορείο Reuters.

«Προσπάθησαν να πάρουν την Μπρέγκα το πρωί της Τετάρτης, αλλά απέτυχαν. Βρίσκεται και πάλι στα χέρια των επαναστατών. Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε είδος ψυχολογικού πολέμου για να κρατήσει αυτές τις πόλεις σε ένταση» προσέθεσε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι δυνάμεις του Καντάφι προχώρησαν σε «τυφλό» βομβαρδισμό της πόλης Μάρσα ελ Μπρέγκα, όπου βρίσκεται σταθμός μεταφόρτωσης πετρελαίου, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Βεγγάζη, ενώ το Al Jazeera μετέδωσε ότι οι δυνάμεις των εξεγερμένων ανακατέλαβαν την πόλη.


Σε ολόκληρη σχεδόν τη Λιβύη, αρχηγοί φυλών, αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και μονάδες του στρατού που έχουν προσχωρήσει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, οργανώνονται αποτελεσματικότερα.

Παράλληλα, ο Μουάμαρ Καντάφι προχώρησε στην αντικατάσταση δύο υπουργών του που έχουν προσχωρήσει στους αντικαθεστωτικούς. Στη θέση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι διόρισε τον Μασούντ Αμπντελ Χαφίζ στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μοχάμεντ Αχμαμπάντ αλ-Καμούντι αντικατέστησε τον Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπντούλ Αζλεΐλ.


Επίσης, ο Μοχάμεντ Ακρι Αλ-Μαχγκούμπι διορίστηκε γενικός εισαγγελέας στη θέση του Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Αμπάρ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και προσχώρησε στην αντιπολίτευση.


Την ίδια ώρα, ανακοίνωση-έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου απηύθυναν από κοινού η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προκειμένου να απομακρυνθούν όλοι οι ξένοι πολίτες από τη χώρα που μαστίζεται για Τρίτη εβδομάδα από βίαιες συγκρούσεις.

Οι δύο διεθνείς οργανισμοί σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας εφαρμόζουν κοινό πρόγραμμα εκκένωσης της Λιβύης ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει αεροσκάφη, πλοία και εκπαιδευμένο προσωπικό.


Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από την διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας. Η απόφαση «ασκεί πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη νέων μέτρων που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία των πολιτών στη Λιβύη, αλλά και την ενδεχόμενη επιβολή εναέριου αποκλεισμού της χώρας».

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εφημερίδες "The New York Times" και "Washington Post" αναφέρουν πως οι επικεφαλής των συμβουλίων της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Βεγγάζης εξετάζουν την πιθανότητα αυτή.

Χθες η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή της συμμετοχής της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών λόγω των βιαιοτήτων των λιβυκών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική στις 11 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει τις διαβουλεύσεις ώστε να προετοιμαστούν για "κάθε ενδεχόμενο" προκειμένου να απαντήσουν στην κρίση στην Λιβύη, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ότι μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων θα απαιτούσε την έγκριση του ΟΗΕ.


Παράλληλα αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές μονάδες παίρνουν θέση στη Μεσόγειο για την περίπτωση στρατιωτικής ή ανθρωπιστικής επέμβασης. ΗΠΑ και Ευρώπη άρχισαν να σχεδιάζουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, εν μέσω αντιρρήσεων από τη Ρωσία.

Σήμερα, εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Καναδά ανακοίνωσε ότι η χώρα του πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Μουαμάρ Καντάφι.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αποστέλλει φρεγάτα, στη Λιβύη για να βοηθήσει στην απομάκρυνση Καναδών και άλλων ξένων υπηκόων.

Ένας από τους λίγους ηγέτες που στηρίζουν τον Μοαμάρ Καντάφι είναι ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα. Σε μήνυμά του προς τον Λίβυο ηγέτη αναφέρει πως "η Νικαράγουα, η κυβέρνησή του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου Σαντινίστας και ο λαός μας είναι μαζί σας σ' αυτές τις μάχες", τονίζει ο Ορτέγκα.

Διαβάστε επίσης: Ο Καντάφι αντεπιτίθεται