ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ολλανδοί προκειμένου να αναδείξουν τα 566 μέλη των περιφερειακών κοινοβουλίων. Οι εκλογές θεωρούνται...

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ολλανδοί προκειμένου να αναδείξουν τα 566 μέλη των περιφερειακών κοινοβουλίων. Οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμες και σε εθνικό επίπεδο καθώς απόν τα περιφερειακά κοινοβούλια θα εκλεγούν στις 23 Μαΐου οι 75 γερουσιαστές της Άνω Βουλής.

Τα περίπου 10.000 εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας).

Στην εκλογική διαδικασία συμμετέχουν 30 κόμματα, ενώ οι ψηφοφόροι είναι περίπου 13 εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που αποτελείται από το κόμμα του το WD και τους Χριστιανοδημοκράτες του CDA και προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου, δεν διαθέτει παρά μια εύθραυστη πλειοψηφία 76 βουλευτών στους 150 στην Κάτω Βουλή, χάρη στη στήριξη του αντι-ισλαμικού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.

Η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να αποκτήσει την πλειοψηφία της Άνω Βουλής, στην οποία αυτήν την στιγμή το WD και το CDA κατέχουν συνολικά 37 από τις 75 έδρες.

Αν τα τρία κόμματα δεν κερδίσουν περισσότερες έδρες θα είναι η πρώτη φορά από το 1918 που κυβέρνηση της Ολλανδίας δεν θα έχει την πλειοψηφία της Γερουσίας.