ΚΟΣΜΟΣ

Σβήνει 110 κεράκια ο τελευταίος βετεράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Σβήνει 110 κεράκια ο  τελευταίος βετεράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Γεννημένος στη Βρετανία το 1901, ο Κλοντ "Τσακλς" Τσουλς γιορτάζει αύριο Πέμπτη τα 110α γενέθλιά του στον οίκο ευγηρίας όπου διαμένει στο...

Γεννημένος στη Βρετανία το 1901, ο Κλοντ "Τσακλς" Τσουλς γιορτάζει αύριο Πέμπτη τα 110α γενέθλιά του στον οίκο ευγηρίας όπου διαμένει στο Περθ της δυτικής Αυστραλίας.

Ο Τσουλς είχε δώσει ψευδή στοιχεία για την ηλικία του προκειμένου να καταταγεί το 1916 στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό αναφέρει ο γιός του, που περιγράφει τον πατέρα του ως μια "προσωπικότητα" που μισεί τον πόλεμο.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε ως αξιωματικός στο Αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, αφότου μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1926.

"Είναι τυφλός και κουφός, αλλά είμαστε πολύ κοντά του, τού μιλάμε πολύ δυνατά και μάς καταλαβαίνει", εξηγεί ο γιός του, ο 76χρονος 'Αντριαν από το Περθ.

"Ακόμη μάς αναγνωρίζει. Δεν νομίζω ότι έχει χάσει τα λογικά του, τουλάχιστον όχι περισσότερο απ΄ ότι εγώ ή εσείς".

Ο Τσουλς είναι από την Κυριακή ο τελευταίος βετεράνος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μετά το θάνατο σε ηλικία 110 ετών του Φρανκ Μπακλς, του τελευταίου αμερικανού βετεράνου στον ίδιο πόλεμο (1914-1918) ο οποίος επίσης είχε δηλώσει ψευδή ημερομηνία γέννησης για να καταταγεί το 1917.


"Είναι πλέον διάσημος, καθώς όλοι οι άλλοι πέθαναν", συνεχίζει ο 'Αντριαν Τσουλς. "Απεχθανόταν τον πόλεμο. Ο πόλεμος ήταν γι αυτόν ένα βιοποριστικό επάγγελμα, ήταν η δουλειά του".

"Τού δίδαξαν στο πολεμικό ναυτικό ότι οι Γερμανοί ήταν "τέρατα, ένας φρικτός λαός", σύμφωνα με τον γιό του.

Ωστόσο λίγο αργότερα θα συνειδητοποιούσε ότι "όλοι ήταν ακριβώς ίδιοι, ακόμη και οι νέοι".

Ο βετεράνος δεν παραχωρεί πλέον συνεντεύξεις "αλλά ακόμη του αρέσει ο χυμός του από μάγκο και η μους σοκολάτα", λέει η κόρη του, η Αν Πάου.