ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Οι ισλαμιστές αψηφούν τις απειλές της κυβέρνησης

Αίγυπτος: Οι ισλαμιστές αψηφούν τις απειλές της κυβέρνησης

Οι ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι απηύθυναν σήμερα κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας, παρά τις διαταγές της κυβέρνησης προς την αστυνομία να κινηθεί για να αντιμετωπίσει δραστικά τις καθιστικές διαμαρτυρίες στο Κάιρο.


Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κάλεσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών να λάβει «τα δέοντα μέτρα στα πλαίσια του Συντάγματος και του κράτους δικαίου» ώστε να σταματήσουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υπέρ του Μόρσι, χαρακτηρίζοντάς τες «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

«Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής παράταξης Γκεχάντ αλ Χάνταντ, απαντώντας στην ερώτηση εάν οι διαδηλώσεις πρόκειται να σταματήσουν. Μάλιστα, ο ίδιος κατηγόρησε τις αρχές ότι «επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους Αιγυπτίους».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «η εξακολούθηση των επικίνδυνων καταστάσεων στις πλατείες Ραμπάα αλ Ανταουΐγια (βορειοανατολικά του Καΐρου) και αλ Νάντχα (κοντά στο Πανεπιστήμιο), η τρομοκρατία που απορρέει και οι αποκλεισμένοι δρόμοι δεν μπορούν να γίνονται άλλο ανεκτοί».

Το υπουργικό συμβούλιο διαβεβαίωσε πως θα αναλάβει δράση «βάσει της εντολής που δόθηκε μαζικά από τον λαό για την ανάληψη δράσης κατά της τρομοκρατίας και της βίας και προκειμένου να προστατευθεί η εθνική ασφάλεια και το ύψιστο συμφέρον του κράτους».