ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της Λιβύης

Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της Λιβύης
Ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις απηύθυναν σήμερα έκκληση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 114 εκατομμυρίων ευρώ στα θύματα...

Ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις απηύθυναν σήμερα έκκληση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 114 εκατομμυρίων ευρώ στα θύματα των συγκρούσεων στη Λιβύη.

"Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση στη Λιβύη, που έχει φέρει περισσότερους από 190.000 ανθρώπους στις γειτονικές χώρες, Τυνησία, Αίγυπτο και Νίγηρα, ο ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, αλλά και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις απευθύνουν επείγουσα έκκληση στην περιοχή", επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση.

"Η έκκληση βασίζεται σε ένα σενάριο που προβλέπει ότι ως 400.000 άνθρωποι θα εγκαταλείψουν την Λιβύη--συμπεριλαμβανομένων και των 200.000 που έχουν ήδη φύγει--και πως άλλοι 600.000 στο εσωτερικό της χώρας έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας", τόνισε η Βάλερι Αμος, αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Χθες το λιβυκό καθεστώς αποδέχτηκε την μετάβαση στην Τρίπολη ομάδας που θα εκτιμήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Η ομάδα θα συσταθεί από το Γραφείο για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών. Η ημερομηνία που θα ξεκινήσει η αποστολή και το ακριβές δρομολόγιο που θα ακολουθήσει δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ο Αμπντελιλάχ αλ-Χατίμπ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, διορίστηκε υπεύθυνος για τις "επείγουσες διαβουλεύσεις" με την κυβέρνηση Καντάφι για την ανθρωπιστική κρίση.